Kyrkoledare i mellanöstern vädjar om hjälp från världssamfundet

Bilden är från Patriark Ignatius Aphrem II första besök till Sverige

De syrianska (arameiska) kyrkornas patriarker och även andra kristna ledare har senaste tiden uttalat sig om den oerhört prövande situationen som de finner sig i och samtliga vädjar om hjälp från omvärlden.

Syrisk Ortodoxa kyrkans patriark Ignatius Aphrem II deltog nyligen i en brittisk konferens tillsammans med parlamentariker, diplomater och andra religiösa ledare som handlade om humanitärt arbete. Där uppmanade han den brittiska regeringen att häva de ekonomiska sanktionerna mot Syrien, som han hävdade ”förlänger oskyldiga civilas lidande”.

Även den apostoliske nuntien i Syrien, kardinal Mario Zenari, uttalade sig om läget och konstaterade att folket i landet har börjat förlora hoppet om att någonsin få se fred och sina normala liv tillbaka. Även fast man i landet har sett en minskning av bombningar så finns det en ”fattigdoms-bomb” som orsakar svält, undernäring och ökad smittspridning och han berättade att de katolska och ortodoxa kyrkorna gjorde vad de kunde för att ge hoppet tillbaka till folket.

I Libanon som också befinner sig i en kris har Syrisk Maronitiska kyrkans patriark också uttalat sig med fokus på de kristnas nöd vid en ekumenisk konferens. Patriark Bechara Rai liknade kyrkan i mellanöstern som ett skepp i ett hav som hotas av starka vindar och vågor, som i detta fall är krig och kriser av politisk, ekonomisk eller humanitär karaktär.

Över hälften av Libanons befolkning lever idag under fattigdomsgränsen och redan innan pandemin och explosionen i Beirut som gjorde 300 000 hemlösa var en fjärdedel utan arbete.