Tre år sedan biskopar kidnappades

Det har idag gått tre år sedan två framstående syrianska (arameiska) ärkebiskopar kidnappades nära Aleppo i Syrien. Många samlats idag i bön världen runt och arbetet för att hitta de och få reda på vad som har hänt fortsätter.

Måndagen den 22 april 2013, blev två framstående syrianska (arameiska) ärkebiskopar från de syrisk- och grekisk-ortodoxa kyrkorna kidnappade nära Aleppo i Syrien. Deras bil stoppades och föraren sköts kallblodigt till döds, antingen under eller strax efter attacken. Den syrisk-ortodoxa ärkebiskopen av Aleppo Gregorius Yuhanna Ibrahim, och. Boulos al-Yazigi, den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen av Aleppo och Iskenderun, fångades mellan Kafer Dael och Mansura. Det var vid tillfället ett av de farligaste områdena i Syrien, känt som frontlinjen mellan Fria Syriska armén och den syriska regeringsarmén.

Sedan de två kyrkliga ledarna kidnappades har World Council of Arameans (WCA) och dess medlemsförbund i världen arbetat hårt med att få världssamfundet att utreda och lösa fallet. De har bett om stöd av FN:s alla medlemsstater och uttryckt sin besvikelse över att utredningskommissionen inte tagit upp bortrövandet av ärkebiskoparna och kristendomens utplånande i Syrien i sin rapport.

WCA sade bland annat följande till FN förra året:

”World Council of Arameans‬ och dess medlemsförbund kommer inte att ge upp kampen om att hitta dem. Vi kommer inte att vila tills vi har brutit den internationella tystnaden i världen. Tyvärr visar detta fall hur lågt världen, inklusive kristna ledare i Amerika och Europa, värderar Mellanösterns kristna och dess tro. Särskilt i Turkiet, Irak och Syrien där man är hotas av total utrotning.”

WCA:s senaste rapport om fallet går att läsa här.