Minnesmonument för syrianska offer invigt

Syrisk Ortodoxa kyrkans ärkebiskop och den patriarkaliska ställföreträdare Discoros Benjamin Atas vid monumentet.
På söndagen invigdes ett minnesmonument  för att hedra de syrianska (arameiska) offren som mördades för 101 år sedan i Osmanska riket. – Vi kommer aldrig att glömma våra martyrer, säger Jakob Agirman, vice ordförande i S:t Petrus och S:t Pauluskyrkan.

Ett nytt minnesmonument som hedrar den syrianska (arameiska) nationen under folkmordet 1915 kallat Seyfo, invigdes högtidligt igår vid St Petrus & St Paulus Syrisk Ortodoxa kyrka i Trollhättan, som tillsammans med stadens Syrianska förening står bakom initiativet.

trollhattan-seyfo-Syrisk Ortodoxa kyrkans ärkebiskop och den patriarkaliska ställföreträdare Discoros Benjamin Atas invigde monumentet och gratulerar, liksom alla syrianska (arameiska) förbunden församlings- och föreningsmedlemmarna i Trollhättan, till monumentet som högtidlighåller minnet av folkmordet på syrianer (araméer) 1915.

Många medlemmar i kyrkan och föreningen kom för att fira invigningen av monumentet, där man i kyrkan först deltog på gudstjänsten där diakoner vigdes, och senare gick ut för att avtäcka monumentet. Lokal media fanns på plats vid invigningen och till de talade vice ordförande för församlingen Jacob Agirman om att det är något stort för församlingen då man behöver något för att komma ihåg de martyrer som mördades, då alla i församlingen är berörda av folkmordet.

Detta blir det tredje syrianska folkmordsmonument som invigs i Sverige. Det första invigdes i Botkyrka, det andra i Örebro.