Mele – appen som lär dig arameiska

Simon Yildiz som är 23 år gammal och till vardags arbetar som programmerare på ABB har nyligen släppt en app till iOS (iPod, iPad och iPhone) som man med hjälp av ska kunna lära sig det arameiska språket.

Mele är ett språkspel som är format som ett quiz. Spelet innehåller ungefär 350 ord i ca 20 olika kategorier och har stöd för engelska, svenska och tyska. Det finns två olika spellägen, ”Spela” och ”Träna”.

”Jag har alltid haft ett intresse för klassisk syriska/arameiska och när jag försökte lära mig om app-utveckling för iPhone kom jag att tänka på ett gammalt språkspel som fanns på internet (S:t Efraims språkspel) och tänkte att det skulle vara kul att göra något liknande. När jag sedan läste en kurs i app-utveckling på universitetet bestämde jag mig att förverkliga idén”, berättade Simon.

I det första läget får man se en bild på ett ord som man sedan ska para ihop med ett av tre alternativ där svarsalternativen finns skrivna och man kan även lyssna på hur varje alternativ uttalas. Man får svara på 10 frågor eller färre beroende på kategorin och samlar på sig stjärnor och poäng beroende på hur många rätta svar man har fått och hur snabbt man har svarat. I det andra läget får man istället höra ett ord och se bilder på tre alternativ. Här får man inga poäng eller stjärnor, men man får gå igenom varje ord i den valda kategorin.

Simon ser alla som är intresserade av klassisk syriska/arameiska, stora som små som målgruppen för appen och Simon vill på detta vis hjälpa till att bevara språket och hoppas på att fler får upp ett intresse för det. Simon har inget annat projekt på gång men berättar att det i framtiden kan bli aktuellt att skapa material för inlärning av språket.

Det går att ladda ner appen till iOS (ipod, ipad och iphone)och lära sig ord på klassisk syriska/arameiska (kthobonoyo) på nedanstående länk:

Mele