Ny staty av Jungfru Maria på plats i arameiska byn Maalula

    I byn där man fortfarande talar det arameiska språket som talades under Jesu tid förstördes en staty efter en invasion av militanta islamister. Nu har den ersatts av en ny. 

    Maalula ligger belägen ca 50 km från Damaskus och nära gränsen till Libanon. Byn är känd för St. Sarkis kyrka som är en av världens äldsta byggd år 325, men är framför allt känd för språket som talas där. Byns invånare har i generationer bevarat det arameiska språket som talades i hela Mellanöstern under Jesu tid och det har länge haft ett stort värde för inte bara för syrianer (araméer), utan för alla kristna.

    Byn har varit en viktig symbol för den kristna närvaron i Syrien men har under de senaste åren varit oerhört hotade i perioder. År 2013 intog al-Nusra fronten stader där man förstörde hem, kyrkor och kloster samtidigt som de hotade alla civila till livet och höll nunnor som gisslan. I samband med invasionen så förstördes en staty av jungfru Maria som vakat över byn och skänkt de syrianska (arameiska) och resterande byborna trygghet.

    Maalula har varit befriat i mer än ett år från al-Nusra frontens terror sedan regimtrogna trupper frita byn och driva iväg extremisterna, och förra veckan hände något av stort symboliskt värde för byn, som likt andra samhällen i Syrien lidit av landets fruktansvärda konflikter.

    På lördagen presenterade syriska tjänstemän den tre meter höga statyn av Jungfru Maria , draperad i en vit dräkt med en blå sjal. Skulptören Buhaij al-Khoury ska då ha sagt att han vill att statyn ska förmedla ett budskap om fred för den urgamla byn som inte liknar någon annan.