Terrorattentat i Qamishli – Mordförsök på patriark

Patriarken för den Syrisk Ortodoxa kyrkan Ignatius Aphrem II var i Qamishli för att hålla pingstmässa och inviga ett minnesmonument för Seyfo. En självmordsbombare förstörde dock dagen med ett dåd som krävde flera liv.

Enligt källor från staden och den franska nyhetsbyrån AFP, som hade en fotograf på plats som följde patriark Ignatius Aphrem II, så hade självmordsbombaren som mål att försöka ta sig in i kyrkan med mål att döda patriarken. Patriarken besökte Qamishli för att hålla pingstmässa samt för att inviga en minnessten över folkmordet i Osmanska riket 1915 som på syrianska (arameiska) kallas Seyfo.

Den misstänkta terroristen försökte närma sig St: Gabriel Syrisk Ortodoxa kyrka där hundratals personer närvarade i mässan ledd av patriarken. Han upptäcktes då av säkerhetsstyrkor som bevakade området och då han blev påkommen så detonerade terroristen sin bomb. För närvarande har man bekräftat att två har dödats och fem har skadats av explosionen.

Qamishli som stad är känd bland det syrianska (arameiska) folket för att den till stor del har byggts upp av syrianer (araméer) som överlevde just Seyfo.