Syriansk delegation får stor uppmärksamhet i Almedalen

Almedalsveckan är en unik tillställning då Sveriges politiker och organisationer i massor samlas på Gotland för att informera, debattera och påverka. Likt tidigare år representeras den syrianska (arameiska) folkgruppen på plats där några av de stora frågorna man tar upp är Seyfo 1915, dagens folkmord på syrianer (araméer) och andra kristna i mellanöstern och integration.

Det är representanter från Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet (SAUF) och Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund (SOKU) som under hela veckan kommer att arbeta med att informera kring frågor som är viktiga för den syrianska (arameiska) folkgruppen man tillhör, samtidigt som man nätverkar och framför allt arrangerar två seminarier tillsammans med sammarbetsparter som studieförbunden ABF och Bilda.

Efter den första dagen av arbete på Gotland så är SAUFs ordförande Jonathan Varli väldigt nöjd med gruppens insats. Iklädda tröjor med ett budskap som lyder ”Dådet på Drottningatan är de kristnas vardag i Mellanöstern” har de fått mycket uppmärksamhet och gehör.

– Vi har ett flitigt team av kompetenta och drivna ungdomar här som representerar vår folkgrupp på absolut bästa vis. Tillsammans har vi redan lyckats nå ut till många politiker, representanter från civilsamhället och journalister med vårt budskap som de verkligen tagit till sig, sade Jonathan.

På onsdag arrangeras det första seminariet med titeln: ”102 år av förnekelse – folkmordet fortsätter”, och det beskrivs på följande vis:

”Sju år har gått sedan riksdagens beslut att erkänna folkmordet Seyfo som drabbade bland andra syrianer (araméer) i dåvarande osmanska riket 1915. Men regeringen har fortfarande inte ratificerat beslutet, och nu fördrivs minoritetsgrupper återigen i Mellanöstern. Vardagen i de områden som styrs av Daesh/IS präglas av tortyr, förtryck och brutala inskränkningar av mänskliga rättigheter, kulturarvet förstörs systematiskt och oskyldiga drabbas av halshuggningar, kidnappningar, våldtäkter, massmord och slaveri. När ska världens demokratier erkänna historiens och nutidens folkmord, och hur länge ska förnekelsen pågå?”

– Det är ett av två väldigt intressanta seminarier som vi arrangerar och vi hoppas verkligen att de som är på plats i Almedalen och är intresserade tar sig dit, avslutade Jonathan.

De som inte har möjlighet att befinna sig på plats kommer ändå att kunna se hela evenemanget från början till slut live på internet.

Medverkande i seminariet är:
Jonathan Varli, Förbundsordförande, Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet
Marta Danho, Moderator, Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund
Boel Godner, Kommunstyrelse ordförande i Södertälje, Socialdemokraterna i Södertälje
Pål Wrange, Professor i folkrätt, Stockholms Universitet

Plats och tid:
ABF tältet – Cramérgatan, H303, kl 13:30