Kurser i syrisk/arameisk historia försvinner från kursutbud

Den som är intresserad av syrisk/arameisk historia och litteratur måste passa på att läsa dessa kurser som endast erbjuds vid Uppsala universitet. Om cirka två år kommer nämligen dessa kurser att försvinna för gott från kursutbudet.

Om detta meddelar forskaren i semitiska språk Witold Witakowski som själv är kursansvarig för båda kurserna vid lingvistiska institutionen. Enligt Witakowski är kurserna i syrisk/arameisk historia och syrisk/arameisk litteratur ett nytt inslag vid Uppsala universitet. Innan han började med sin undervisning för cirka tio år sedan omfattades ”syriska” vid Uppsala universitet endast av språkkurser. Detta förhållande är rådande internationellt sett i alla universitet där de endast erbjuder språkstudier i syriska/arameiska, oftast kopplat till teologiska studier. Just utbudet av syrisk/arameisk historia och litteratur har därför varit ett unikum som nu är på väg att försvinna helt.

Orsaken till att kursutbudet i historia och litteratur försvinner beror på att Witakowski sedan sommaren formellt är pensionerad och har för tillfället endast en timanställning på universitetet. Han själv bedömer därför att kurserna kommer att försvinna eftersom ingen annan kommer att ta över stafettpinnen när han blir pensionerad på heltid.

Båda kurserna ges på distans på halvfart (50 procents studietakt) och båda kurserna har ett omfång på 7,5 högskolepoäng. Kursen i syrisk/arameisk historia beskriver det arameiska folkets ursprung från statsstaternas tid för ca 3000 år sedan fram till det arameiska folkets flykt från seyfo i Turkiet. I kursen i syrisk/arameisk litteratur ligger fokus på araméernas språk och litteratur.

Sista anmälningsdatum för båda kurserna är den 15 oktober 2015. Här nedan finns direktlänkar till kurserna:

Syrisk/arameisk historia 7,5 hp (5SY121):
http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/kurser/?kKod=5SY121&typ=1&lasar=15/16

Syrisk/arameisk litteratur 7,5 hp (5SY221):
http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/kurser/?kKod=5SY221&typ=1&lasar=15/16