Akuta situationen i Mellanöstern och Seyfo på Patriarkens agenda

Den Dolda Pärlan överlämnades när Patriark Mor Ignatius Aphrem II besökte kungahuset.

Syrisk-Ortodoxa kyrkans patriark Mor Ignatius Aphrem II har i dagarna haft ett fullspäckat schema där han bland annat har träffat det svenska kungaparet, Statsminister Stefan Löfven och Utrikesminister Margot Wallström. Den akuta situationen i Mellanöstern och ett erkännande av Seyfo har då funnits på Patriarkens agenda.

26 maj tog Sveriges statsminister Stefan Löfven emot patriark Mor Ignatius Aphrem II på sitt kontor och välkomnade patriarken genom att tala om den Syrisk-Ortodoxa kyrkan roll i Sverige och integrationen av dess medlemmar i det svenska samhället. Patriarken talade om den rådande situationen i Mellanöstern och betonade vikten av ett officiellt erkännande av folkmordet på syrianer (araméer) och andra kristna minoriteter som kallas Seyfo. Han tackade även statsministern för den hjälp de ger syrianska flyktingar från Mellanöstern.

Samma dag träffade Patriark Ignatius Aphrem II Kung Carl XVI Gustaf av Sverige och Drottning Silvia på det Kungliga slottet i Stockholm. ”Den Dolda Pärlan” överlämnades till kungaparet som gåva. Det är en bokserie med tillhörande dokumentärfilm som handlar om kyrkan och den arameiska nationen. Den engelska versionen av dokumentären går att se här.

Senare under dagen ägde en officiell mottagning rum för patriark Mor Ignatius Aphrem II med anledning av hans första apostoliska besök i Sverige. I mottagandet deltog ambassadörer, riksdagsledamöter, statsråd, kyrkor och vänner till den Syrisk-Ortodoxa kyrkan i Sverige. De serbiska, syriska, ryska, grekiska, libanesiska och armeniska ambassadörerna och representanter för ambassaderna närvarade, tillsammans med kyrkliga representanter från den grekisk-ortodoxa , Rumänsk-ortodoxa , katolska och protestantiska kyrkor deltog också.

Dagen efter (27 maj) hölls ett seminarium i riksdagen som handlade och om den akuta situationen för Mellanösterns kristna och den svenska regeringen möjlighet att hjälpa de förföljda.

Samma dag välkomnade utrikesminister Margot Wallström patriarken och talade om situationen för flyktingarna och svenska regeringens arbete i Mellanöstern . Mor Ignatius Aphrem II förklarade vikten av att den svenska regeringen ger humanitärt bistånd till de lokala kyrkorna i regionen, samt att det är viktigt att flyktingarna får rätt hjälp.

Patriarken har under dessa dagar även besökt S:t Petrus Syrisk Ortodoxa kyrka i Hallonbergen, S:t Georges Syrisk Ortodoxa kyrka i Norsborg och S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrka i Märsta.