Mor Ignatius Aphrem II inledde stilla veckan i Syrien

Mor Ignatius Aphrem II under sitt besök i Qamisli.

Syrisk Ortodoxa kyrkans patriark mor Ignatius Aphrem II har inlett den stilla veckan genom att hålla gudstjänster i städer som Hassake och Qamishli, där syrianer (araméer) har levt sedan urminnes tider.

Områdena där patriarken har spenderat de senaste dagarna har varit under hot från militanta islamister och många har flytt sina mindre hembyar till de kyrkor och städer som besökts. Syrianer (araméer) är urinvånare i Syrien och väldigt många bor i området som man än idag vägrar lämna trots hotbilden som finns.

Under lördagens gudstjänst i Hasssake tog patriarken upp hur den Syrisk Ortodoxa kyrkan har bevarat den kristna tron och alltid spridit frid. Patriarken sade även att det är en plikt för alla att minnas Seyfo, då alla har en skyldighet att se till så att man aldrig glömmer folkmordets offer.

Under palmsöndagen som spenderades I Qamishli så bad han för att krisen i landet skulle få ett slut och att alla ska få leva i frid i sina förfäders hemland. Den Syrisk Ortodoxa kyrkans högste ledare uppmuntrade den lokala befolkningen till att stanna kvar och kämpa för sin överlevnad i området där han själv är född och uppvuxen.