Patriark talar om stolthet, enighet och överlevnad under Sverigebesök

Patriark Ignatius Josef III Younan tillsammans med företrädare för Suryoyo Sats styrelse.

Syrisk Katolska kyrkans patriark Ignatius Josef III Younan har under sitt sverigebesök mött bland andra integrationsminister Morgan Johansson (S), utrikesminister Margot Wallström (S), ärkebiskop Antje Jackelén samt Kung Carl XVI Gustaf. Han har besökt sina församlingar i landet och i onsdags besökte han den Syrianska (arameiska) TV kanalen Suryoyo Sats studio där han talade om sin folkgrupp och dess situation.

Syrisk Katolska kyrkan lämnade officiellt den Syrisk Ortodxa kyrkan 1783 och anslöt sig till Rom då Aleppos biskop konverterade till katolicismen. Kyrkan har ca 250 000 anhängare i världen och majoriteten har bott på Nineveslätten innan terrororganisationen Islamiska Staten intog området. Enbart i staden Karakosh bodde ca 50 000 medlemmar men i dagsläget bor majoriteten i Ankawa.

Patriarken som i sitt flitiga arbete för sitt folks överlevnad i Syrien och Irak har träffat svenska ministrar, kungen och kyrkliga ledare valde även att besöka Suryoyo Sats studio för att träffa styrelsen och delta i ett program där han visade glädje och stolthet samtidigt som han talade om djupt seriösa ämnen.

– Det är med stor glädje och stolthet som jag är i Suryoyo Sat. Ju mer vi sprider det Syrianska språket som är bibliskt, desto mer vinst ger det oss.  Vi är en syriansk kyrka med enighet hos Syrisk Ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II, jag lyckönskar både honom och biskopen Benjamin Atas samt alla syrianer i Sverige. Jag ber en bön för vårt folk i Syrien och Irak i hopp om fred i Mesopotamien, sade patriarken.

Fader Habib Mrad som är patriarkens sekreterare talade även han om hur syrianska kyrkan i Sverige är stor del av den Antiokiska kyrkan och stoltheten de känner för sina landsmän i den svenska diasporan.

– Syrianerna här har byggt skolor, kyrkor och bevarar det syrianska språket samt den syrianska kyrkohistorian. Vi stannar levande i alla tider så länge vi lär oss detta. Vi är stolta över att ha varit med politiker i Sverige där vi säger att vi är syrianer och vilka behov vi har. Vi har många syrianska politiker i Sverige och det väger tungt. Vi blir stolta över att se en stad ha fyra syrianska kyrkor, det är inget annat än berikande. Vi skall fortsätta existera som syrianer och vi skall inte dö ut som folkgrupp, sade fader Habib.

Patriarken och hans sekreterare anser att syrianernas (araméernas) framtid i hemländerna är säkrad så länge kyrkorna finns kvar och han talade även om hur de delar Syrisk Ortodoxa kyrkans patriark Ignatius Aphrem II syn på att det är viktigt för folket att man beväpnar och försvarar sig mot de islamistiska terroristerna.

– Vi som kristna har rätt att försvara oss om någon försöker att döda oss. Vi kan dö för Jesus, men inte för att någon bara tycker att vi ska mördas. Om någon försöker ta vår mark med våld och kidnappar våra kvinnor har vi all rätt att förvara vårt land och vårt folk. Vi bär aldrig vapen för att strida mot andra utan enbart för att försvara oss, svarade fader Habib.

Han påtalade även vad de kyrkliga ledarna tar för steg för att se till så att den syrianska (arameiska) ursprungsbefolkningen ska fortsätta att leva i Mesopotamien.

– Alla syrianska patriarker sitter nu tillsammans med politiker för att få de att bilda en skyddszon i Nineveslätten. Vi behöver en sådan med militärt stöd från FN för att klara oss i Mellanöstern. Politikerna i västvärlden måste arbeta för att verkställa en säker plats för vårt syrianska folk där, avslutade fader Habib.