Patriark träffar statsministern vid första Sverigebesöket

Den Syrisk Ortodoxa kyrkan i Sverige kungör att Ignatius Aphrem II, Patriark av Antiokia och Hela Östern besöker Sverige mellan den 22 maj 2015 – 2 juni 2015.  Här väntar ett fullspäckat schema med bland annat möten med Sveriges statsminister, utrikesminister och kungapar.

Patriark Aphrem II kommer under sitt besök i Sverige besöka de drygt 100.000 syrisk-ortodoxa medlemmarna och kyrkorna runt om i landet.

Patriarkens officiella schema inkluderar förutom besök hos de syrisk-ortodoxa församlingarna även en audiens på Kungliga slottet där patriarken kommer träffa det Svenska Kungaparet, ett officiellt möte med statsminister Stefan Löfven samt ett besök på Utrikesdepartementet där patriarken kommer träffa utrikesminister Margot Wallström.

Ett seminarium kommer att hållas den 27 maj i Riksdagens förstakammarsal där patriarken inbjudits som talare, och ett föredrag om de kristnas situation i Mellanöstern och folkmordet 1915. Den 30 maj kommer även en nationell ungdomsdag hållas i Botkyrka under ledning av de syrisk-ortodoxa ungdomsförbunden i Sverige.

Patriark_schema
Patriarkens schema under sin visit

Majoriteten av Sveriges syrianer (araméer) tillhör den Syrisk Ortodoxa kyrkan som etablerades i Sverige på 1970-talet. Drygt 100 000 syrisk ortodoxa medlemmar är utspridda i många svenska städer med upp till 50 församlingar.

Patriark Aphrem II har sedan sin installation som Patriark av Antiokia och Hela Östern 2014, gjort sig omtalad som en förkämpe för de mest utsatta i dagens Mellanöstern, och har på flera sätt försökt lyfta frågan kring de kristna minoriteternas behov av skydd från världssamfundet. I samband med minnet av folkmordet 1915 har patriarken uppmanat alla demokratiska länder att aktivt erkänna folkmordet 1915 och manat till försoning och rättvisa.

Besöket blir det första av en syrisk-ortodox patriark i Sverige sedan 1987.