Två år av saknad

Det har idag gått två år sedan två framstående syrianska (arameiska) ärkebiskopar kidnappades nära Aleppo i Syrien. Många har idag samlats i bön världen runt och arbetet för att hitta de och få de frigivna fortsätter.

Måndagen den 22 april 2013, blev två framstående syrianska (arameiska) ärkebiskopar från de syrisk- och grekisk-ortodoxa kyrkorna kidnappade nära Aleppo i Syrien. Deras bil stoppades och föraren sköts kallblodigt till döds, antingen under eller strax efter attacken. Den syrisk-ortodoxa ärkebiskopen av Aleppo Gregorius Yuhanna Ibrahim, och. Boulos al-Yazigi, den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen av Aleppo och Iskenderun, fångades mellan Kafer Dael och Mansura. Det var vid tillfället ett av de farligaste områdena i Syrien, känt som frontlinjen mellan Fria Syriska armén och den syriska regeringsarmén.

Sedan de två kyrkliga ledarna kidnappades har World Council of Arameans (WCA) och dess medlemsförbund i världen arbetat hårt med att få världssamfundet att utreda och lösa fallet. De har bett om stöd av FN:s alla medlemsstater och senast i mars uttryckte delegationen sin besvikelse över att utredningskommissionen inte tagit upp bortrövandet av ärkebiskoparna och kristendomens utplånande i Syrien i sin rapport.

Tidigare i år sade WCA följande om fallet:

”World Council of Arameans‬ och dess medlemsförbund kommer inte att ge upp kampen om att hitta dem. Vi kommer inte att vila tills vi har brutit den internationella tystnaden i världen. Tyvärr visar detta fall hur lågt världen, inklusive kristna ledare i Amerika och Europa, värderar Mellanösterns kristna och dess tro. Särskilt i Turkiet, Irak och Syrien där man är hotas av total utrotning.”