Aram sprang marathon för att uppmärksamma Seyfo

Aram efter loppet, på ryggen vajar den syrianska-arameiska flaggan

Aram Baryamo genomförde årets Stockholm Marathon för att uppmärksamma folkmordet år 1915 på det syrianska (arameiska) folket.

Aram har genom årens lopp deltagit i Stockholm maraton vid sju tidigare tillfällen mellan åren 2003 till 2009. Han hade ett uppehåll fram till i år där han nu deltog för åttonde gången. Inför Stockholms Marathon tränade Aram för att få tillbaka konditionen, bland annat sprang han tidigare i år Lidingö Ultramaran på fem mil och Lida ultramaran på 5,4 mil. Aram säger att kroppen är segare än tidigare och det långa uppehållet har gjort att kroppen förlorat en del styrka.

Men uthålligheten för att springa långt finns fortfarande kvar i kroppen,  säger Aram. Syftet med årets marathon var inte att springa inom en vis tid, det var för att uppmärksamma folkmordet på det syrianska (armeiska) folket som skedde under 1915 där en halv miljon ur folkgruppen dödades. Aram hade tröja med Seyfo motiv och en vajande flagga bakom ryggen. Aram säger att han kände stolthet och ville att så många som möjligt skulle se symbolerna längs dem två varven på totalt 42 kilometer.  Längs vägen fanns en entusiastisk publik som hejade fram Aram, en del syrianer (araméer) som såg honom hejade extra högt.

– Det kändes viktigt, alla måste vi uppmärksamma vår kamp för att  upplysa och uppmärksamma det som hänt och händer oss, jag sprang för mitt folk och kommer fortsätta att där jag får chans göra det igen, avslutar Aram.

Aram är inte bara en löpare, Aram har sedan en tid en utställning av målningar av syrianska (arameiska) motiv på övre våningen i Suryoyo SAT huset.