Förening stöttad av turkiska staten hävdar miljonskadestånd för Seyfobanderoll i turkisk media

Turkiska tidningar har de senaste dagarna skrivit om hur S:t Petrus och Paulus kyrka i Hallunda blivit stämd på en summa på en miljon kronor. Detta för att ha hängt banderoller med ett budskap kring folkmordet i Osmanska riket 1915.

Den 26 april var en historisk dag då Sveriges första minnesmonument för Seyfo invigdes i Hallunda. Det var ett stort arrangemang och arrangörerna fick positiv respons av de som närvarade. Minnesmonumentet och budskapet som fördes fram är dock inte uppskattat av alla.

syrianska_folkmordet_banderoll
Banderollen som det talats om i Turkisk media.

I bland annat en av Turkiets största tidningar Hürriyet kan man läsa hur Orhan Karan och Torun Çiğel från Islamiska Kultur Föreningen i Bredäng uppger att de kräver ett skadestånd från kyrkan på en miljon kronor för att ha hängt upp banderoller som de känt sig kränkta av. På banderollerna stod texten ”genom att fördöma det tidigare, kunde vi kanske ha förhindrat det senare”. Detta hänvisar till hur man möjligtvis kunde ha förhindrat förintelsen under andra världskriget om man fördömt Seyfo, som ägde rum tidigare under samma århundrade.

Tillsammans med texten finns en illustration för att jämföra ungturkarna med Nazistledaren Adolf Hitler, vilket de två männen uppger är det värsta med banderollen. De uppger till Turkisk media hur de syrianska (arameiska) organisationerna hetsat de och att de turkiska medborgarna som sett banderollen från den vältrafikerade vägen känt sig kränkta.

S:t Petrus och Paulus kyrka har kontaktat polisen angående de uppgifter som givits till turkisk media och de syrianska (arameiska) organisationerna i Sverige uppger tydligt att det är en ren lögn att man har blivit stämda eller är skyldig att betala ersättning till någon. De har istället på sociala medier uppmanat folk till att dela en bild på banderollen för att stå upp för budskapet och värna om svensk yttrandefrihet.

– Att det finns de som förnekar folkmordet är ingen nyhet för oss och vi vet om att många gärna hade sett att monumentet inte existerat. Att däremot gå så långt så att man i Turkisk media sprider desinformation för att vända folkmordsfrågan mot oss, och göra sig själva till offer, är om något oerhört kränkande, kommenterar Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundets ordförande Jonathan Varli händelserna.

Islamiska Kultur Föreningen i Bredäng är anslutna till Svenska Diyanet-Stiftelsen som är en stiftelse med säte i Huddinge, och som utbildar imamer och driver moskéer och bönelokaler i Skandinavien. Diyanet får ett direkt stöd att göra detta av den turkiska staten.