Minnesmonument för syrianska folkmordet invigt i Kanada

Syrisk Ortodoxa kyrkans patriark Mor Ignatius Aphrem II har under ett besök till Kanada invigt ett minnesmonument som hedrar de syrianska (arameiska) offren i det folkmord som ägde rum i osmanska riket 1915. Patriarken ägnade även tid åt ekumeniska besök och talade om situationen i Mellanöstern.

De kanadensiska städerna Toronto och Montreal tog emot den högste andliga ledaren för de Syrisk Ortodoxa kristna som kom för att möta församlingarna i landet. Han mötte även andra religiösa och politiska företrädare som kardinalen Thomas Collings och Jason Kenney, landets minister för frågor rörande försvar och multikultur.

Patriarken sade under besöket att de västerländska länderna måste sluta hjälpa grupper som om de erövrar makten kommer att behandla Mellanösterns kristna som tredje-klassens medborgare. Han talade också om hur det är varje kristen från Mellanösterns plikt att göra sin röst hörd.

– Jag tror att det som fattas här är att Väst är så fokuserade på att störta vissa regimer i dessa länder, som till exempel Bashar al-Assad från Syrien. Detta gör så att man inte ser den skada som orsakas vid sidan om mot samhällena där, sade Mor Ignatius Aphrem II om situationen i Mellanöstern.

Förutom att tala om det politiska läget som råder så tackade han Kanada för sitt flyktingmottagande och invigde landets första minnesmonument för folkmordet i osmanska riket som på syrianska (arameiska) kallas Seyfo. Det var under Mor Ignatius Aphrem II besök till St. Johannes kyrka i Burlington, Toronto som han invigde monumentet inne i kyrkan.