Seyfo erkänns i USA

Igår firade Turkiet sin nationaldag som markerar grundandet av republiken 1923. I USA:s representantshus fattades samtidigt ett historiskt beslut att erkänna folkmordet 1915 i Osmanska riket, på syrianska (arameiska) kallat Shato d’ seyfo (svärdets år), som just ett folkmord.

Folkmordet som än idag förnekas av Turkiska staten är en av de absolut viktigaste frågorna för syrianerna som än idag lever med påtagliga konsekvenser av folkmordet. För varje land som erkänner folkmordet så ser man det som ett stort framsteg och man hoppas att USA ska ta steget att löpa linan ut och driva frågan gentemot turkiska staten.

”Det är naturligtvis väldigt positivt att USAs kongressledamöter väljer att ta ställning för att hedra våra offer och ställa sig på rätt sida av historien, men vår förhoppning är framför allt att senaten och vita huset i framtiden ska prioritera frågan och ta ställning för oss gentemot den Turkiska staten som man är allierade med”, säger Jacob Lahdo, vice ordförande för Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet (SAUF).

Resolutionen som antogs med röstsiffrorna 405 för och 11 emot innebär att man brutit ny mark i frågan men det återstår att se om frågan kommer att lyftas i senaten och kanske framför allt huruvida President Donald Trump kommer att använda folkmordsbegreppet för att beskriva händelserna 1915.

Turkiets rektioner när nationer har erkänt folkmordet har utan undantag varit oerhört negativa med fördömande och nationalistiska uttalanden som följd. Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu uttalade sig på twitter genom att skriva ”Detta skamliga beslut av dem som exploaterar historien politiskt är betydelselöst för vår regering och vårt folk”