Syriansk biskop saligförklarad av Påve Franciskus

En Syrisk Katolsk biskop som avrättades under folkmordet 1915 som kallas Seyfo, saligförklarades förra helgen av den Katolska kyrkans högsta ledare Påve Franciskus. Detta då han dog en martyrdöd för hatet mot sin tro.

Mor Flavianus Michael Malke föddes 1858 i Mardin i Osmanska riket (dagens sydöstra Turkiet) och blev prästvigd i Aleppo 1883 för att sedan tjänstgöra i olika byar i Tur Abdin. Hans hus och kyrkan brändes ner under en massaker 1895 där en stor del av hans församling, inklusive hans mor, mördades. Efterföljande år tjänstgjorde han i andra byar i området som drabbats av det enorma förtrycket och blev biskop 1913.

Under folkmordet 1915 på syrianer (araméer) och andra kristna minoriteter. Han arresterades av Osmanska trupper och fick välja mellan att konvertera till islam eller dö. Han misshandlades tills han blev medvetslös och halshöggs. För detta är han nu saligförklarad och alltid ihågkommen i den Katolska kyrkan.

Detta i en tid då syrianer (araméer) i framför allt Syrien och Irak ställs inför samma ultimatum av grupper med samma mål som de ungturkar som utförde folkmordet för 100 år sedan.