SAUF lär ut det syrianska (arameiska) språket med veckans ord

Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet (SAUF) har sedan fyra veckor tillbaka ett projekt de kallar för veckans ord som ämnar att lära ut delar av det syrianska (arameiska) språket på ett enkelt vis.

Förbundet har varje måndag sedan projektets början publicerat ett antal ord på syrianska (arameiska) inom ett visst tema som är översatta till svenska och engelska på den egna hemsidan sauf.nu och på förbundets sociala medier. Syftet är att man med några ord i taget varje vecka till slut ska ha lärt sig en hel del enklare ord och fraser som i sin tur ska uppmuntra fler att vilja lära sig mer av språket.

”Det kan definitivt liknas vid glosor som man har i grundskolan i engelska, men genom internet och sociala medier så blir det väldigt lättillgängligt för alla som har någon form av intresse för att lära sig språket. Vår förhoppning är definitivt att detta och även andra inplanerade aktioner och projekt kan få fler ungdomar att lära sig mer”, sade Jonathan Varli som är ordförande för SAUF.

Reaktionerna från de som har tagit del av materialet ska ha varit väldigt positiva och många har varit tacksamma över initiativet.

”Vi är nöjda med hur det har gått hittills och vi uppmanar alla att följa oss på facebook för att se när den senaste veckans ord publiceras”, avslutade Jonathan Varli.

Det syrianska (arameiska) språket är ett av de äldsta som fortfarande är i bruk men som är under hot då det likt många andra statslösa folk är svårt för det syrianska arameiska folket att föra det vidare i diasporan. Därför är projekt, stora som små av stor vikt för det syrianska (arameiska) språkets fortsatta existens.

Förbundets Facebook sida hittar ni här och alla samlade ord hittar ni här