Syrianen Yacoub Shaheen kan med sitt folks stöd vinna Arab Idol

Yacoub Shaheen är en syrian (aramé) från Palestina som tävlat sig ända fram till kvällens final i Arab Idol. Syrianer (araméer) runt om i världen har redan lagt sina och uppmuntrar andra att rösta på Yacoub, vilket man kan göra fram till lördag kväll då vinnaren presenteras.

Yacoub Shaheen som till vardags har drivit en butik inom mode i Bethlehem har med sin stämma tagit de upp mot 100 miljoner tittarna i Arab Idol med storm. Han har däremot blivit särskilt uppskattad bland det syrianska (arameiska) folket för att han förutom sin sångbegåvning visar goda värderingar och stolthet, där många hade varit rädda att uttrycka sig fritt.

yacoub_shaheen
Yacoub i Bethlehems syrianska (arameiska) scoutkår

Förutom den fina rösten som nu blivit känd runt om i världen så är han känd för ett engagemang för sitt folk och den Syrisk Ortodoxa kyrkan där han också är medlem i den lokala berömda scoutkåren. Att som syrian (aramé) och kristen ta sig så långt i tävlingen och stå upp för sin identitet är inte så enkelt som i västvärlden, då det i arabvärlden läggs en helt annan vikt vid religion och där kristna som minoritet ofta förtrycks enormt mycket.

Yacoub har dock vunnit folks hjärtan samtidigt som han tydligt visat vem han är och till och med manifesterat i direktsändning genom att dedikera sin personliga hälsning som deltagarna fick skriva på en glastavla till sitt folk. Han skrev Seyfo 1915 vilket syftar till det folkmord som hans folkgrupp utstod och överlevde 1915 i dåvarande Osmanska riket.

Syrianska (arameiska) organisationer och privatpersoner runt om i världen lyckoönskar Yacoub Shaheen inför kvällens final och oavsett resultatet så verkar han redan ha vunnit sitt folks hjärta.

Om du vill rösta på Yacoub i finalen så uppmanar han via sociala medier sina fans att göra det på följande länk fram till lördag kväll:

http://vote.yacoubshaheen.ps/