Brasiliens nya president har syrianska rötter

På bilden syns Michel Temer med Dilma Rousseff

Den brasilianska senaten har röstat för att ställa landets president Dilma Rousseff inför riksrätt vilket betyder att vicepresidenten Michel Temer tar hennes plats. Temers föräldrar var syrianer (araméer) från Libanon och familjen tillhör den syrisk maronitiska kyrkan.

Dilma Rousseff valdes till Brasiliens första kvinnliga president 2010 och återvaldes med en knapp majoritet 2014. Ändå sedan dess har hon kämpat mot oppositionen som först hävdade att hon fuskat till sig valet och sedan började söka stöd för att få henne avsatt som president. Nu har senaten beslutat att ställa henne inför riksrätt vilket har ritat om den politiska kartan i landet.

Hennes vicepresident Michel Temer har som ny president utsett en helt ny regering och har redan utlovat flera reformer. Han blir vid 75 års ålder landets första president med syrianska (arameiska) rötter. I Brasilien bor det miljontals syrianer (araméer) som tillhör de många syrisk maronitiska och syrisk ortodoxa församlingarna i landet, där majoriteten tillhör den förstnämnda.

Temer, vars föräldrar emigrerat från staden Btaaboura, har en juristexamen från universitetet i São Paulo och en doktorsexamen från påvliga katolska universitetet i São Paulo (PUC – SP). Han tjänstgjorde som statlig åklagare och statssekreterare för allmän säkerhet under två perioder.  Han är professor i konstitutionell rätt vid PUC – SP och har skrivit flertalet böcker i ämnet.