Känd syriansk hantverksmästarinna har gått bort

2012 blev den syrianska (arameiska) kvinnan Nasra Şimmes Çilli från Mardin utsett till årets kvinna i Turkiet. Hon var känd för de många dukar hon skapat för hand enligt en gammal traditionell metod som hon ensamt bemästrade, och som hänger i många Syrisk Ortodoxa kyrkor i Tur Abdin och diasporan. I onsdags lämnade hon jordelivet vid 92 års ålder.

Nasra Şimmes Çilli lärde sig hur man pressade in färger från rötter och andra naturliga källor av sin far när hon var tio år gammal. Metoden är urgammal och har historiskt använts länge av syrianer (araméer) och dukarna med de kristna motiven har en mycket omfattande spridning. Hon var länge känd som den enda som fortfarande bemästrar och praktiserar tekniken.

Det är inte bara för hennes arbete som hon har uppmärksammats. Hon var känd som en som bidrog till samhället i Mardin såväl som till sin folkgrupp. Hon var omtyckt för sitt stora hjärta och känd som en ambassadör för fred och en stark kvinna som valde sin väg på ett föredömligt sätt. Hon kommer att minnas och hedras av omgivningen i Mardin och av det syrianska (arameiska) folket i hela världen.