Kurdiska terrorattacker mot kristna syrianer (araméer) i Syrien

Gabriel Henry Daoud dödades när kurdiska YPG-styrkor den 11 januari attackerade den syrianska (arameiska) försvarsstyrkan Sootoro i staden Qamishli.

I ett pressmeddelande från World Council of Arameans (Syriacs) vädjar den syrianska (arameiska) paraplyorganisationen till media, politiker, ambassader och människorättsorganisationer att agera mot kurdiska YPG-styrkors attacker mot syrianerna (araméerna) i Syrien.

Återigen utsätts kristna syrianer (araméer) för terrorattacker i Syrien. Men den här gången av de som fram till nu har uppfattats som offer själva, kurderna. I ett chockerande drag har kurdiska YPG-styrkor utlöst en våg av skrämseltaktik, hot och överfall på de återstående kristna syrianerna (araméerna) i nordöstra Syrien. De syrianska (arameiska) organisationerna i omvärlden, med internationella World Council of Arameans (Syriacs) som paraplyorganisation, fördömer denna terrorkampanj mot en utsatt minoritet och uppmanar media, politiker och människorättsorganisationer att reagera för att denna fördolda strategi att ändra nordvästra Syriens demografi ska upphöra.

DÖDANDE AV KRISTNA
Måndagen den 11 januari 2016, dödade kurdiska YPG-kämpar Gabriel Henry Daoud och skadade en annan medlem ur den syrianska (arameiska) skyddsenheten Sootoro i Qamishli, nordöstra Syrien. Vittnen har uppgett att den kurdiska styrkan körde fram till check-point vid den syriansk-arameiskdominerade stadsdelen al-Wusta där de påbörjade skottlossning mot de aningslösa Sootoro-vakterna. Denna överraskande attack är kopplad till bombningarna den 30 december 2015 där 13 kristna (nio syrianer (araméer) och fyra armenier) dödades i Qamishli. Obekräftade ISIS-källor tog till en början på sig ansvaret för dessa självmordsbombningar i Café Gabriel, Miami Restaurant och området i närheten av en lokal kyrka. Vittnen har dock bekräftat att väskor fyllda med sprängämnen utplacerades av okända män, samt att en fjärde bomb desarmerades före detonation; några självmordsattacker inträffade inte. Som en följd av detta ökade Sootoro säkerhetsåtgärder genom att inrätta kontrollstationer i säkerhetssyfte. Kurdiska styrkor har nyligen krävt att man tar bort dessa kontrollstationer och därefter attackerat kontrollstationen i al-Wusta. Lokala källor uppger att detta angrepp, den ökade spänningen mellan kurder och icke-kurder samt en allmänt oroande utveckling, ökar misstankarna om att kurdiska YPG-styrkor kan ha varit inblandade i, om inte ansvariga för, den senaste tidens bombattentat i Qamishli.

KURDER ÄR INTE OSKYLDIGA
I väst uppfattas kurderna ofta som ett statslöst folk, som försvarslösa offer i händerna på turkar och araber, som förtjänar sitt eget land i norra Irak, nordöstra Syrien och sydöstra Turkiet. Eftersom kurderna numera värderas som en allierad i kampen mot ISIS, erhåller detta oskyldiga folk dessutom vapen och annat typ av stöd från västländerna. Vad som är mindre känt är dock den nämnda obekväma sanning som får knapphändig mediauppmärksamhet och publicitet.

Under senare år har kurderna i nordöstra Syrien propagerat för detta område som Rojava (”västra Kurdistan”) med strävan efter självstyre där området ska enas med irakiska Kurdistan och även sydöstra Turkiet, som de nyligen förklarade som kurdiskt självstyre. Den kurdiska folkgruppen är dock ursprungligen från Iran och deras språk tillhör den nordvästra iranska familjen. Få är medvetna om att kurderna, i synnerhet under det senaste århundradet, har spelat en avgörande roll i rensningen av den syrianska (arameiska) ursprungsbefolkningen i sydöstra Turkiet och norra Irak. Få vågar nämna eller publicera liknande fördold policy för kurdifiering i nordöstra Syrien i dag.

YPG är den militära grenen av Demokratiska unionspartiet (PYD), ett inflytelserikt politiskt parti av syriska kurder som är en sidogren av Kurdistans arbetarparti (PKK). Såsom PKK under 1990-talet organiserade, finansierade och styrde vissa syrianer (araméer) i sydöstra Turkiet, tillämpar PYD en likadan splittrings- och härskarteknik i Syrien. Ur Sootoro har PYD fått till sig ett antal dissidenter som numera går under namnet ”Sutoro” (inte att förväxlas med Sootoro) och är under kurdernas kommando. Sutoro avlönas av PYD. Sutoro har, icke förvånande, inte gått ut med något uttalande efter dåden i Qamishli. Deras väpnade styrkor utanför Qamishli är kända som ”Syriac Military Council”.

Den 2 november 2015 fördömde 16 kristna organisationer i ett uttalande PYD:s pågående kurdifiering i nordöstra Syrien. Den avsedda omvandlingen av denna del av Syrien till Kurdistan inkluderar påtvingandet av det kurdiska språket och av läroplan i skolan; påtvingandet av särskilda skatter och rekrytering av icke-kurder; ockupering av byggnader ägda av syrianer (araméer) m.m. I juni 2014 och oktober 2015 rapporterade Human Rights Watch ett antal brott utförda av YPG, inklusive men inte begränsat till tvångsförflyttningar, rivning av bostäder samt beslagtagande av och förstörelse av egendom.

URSPRUNGSBEFOLKNINGEN, DE KRISTNA SYRIANERNA (ARAMÉERNA), ÄR DE VERKLIGA OFFREN
Historiskt sett har nordöstra Syrien aldrig innan modern tid varit ett hem för kurder eller en del av det geografiska området som kallas Kurdistan. WCA fördömer denna form av irredentism, som kopplar våra historiska områden till denna icke-existerande stat. Det beklagliga faktum att syrianer (araméer) tvingats lämna sitt hemland utnyttjas nu, på samma sätt som bevittnats i sydöstra Turkiet och norra Irak, där syrianerna (araméerna) också var majoritet i sina hemländer innan de drevs ut och avsevärt minskade i antal. Sedan 2011 har cirka 70 % av syrianerna (araméerna) i Qamishli flytt och lämnat efter sig cirka 4000 syrianska (arameiska) familjer (medlemmar av den syrisk-ortodoxa och katolska, kaldeiska och assyriska kyrkan) vilket motsvarar en total befolkning på bara några hundratusen.

Om någon population skulle vara rättsligt och historiskt berättigad till autonomi eller självständighet, så skulle det vara Syriens ursprungsbefolkning syrianerna (araméerna). Under antiken var Syrien (den grekiska och romerska termen för det ursprungliga semitiska namnet Aram) hem för de syrianska (arameiska) kungadömena som är välkända från Bibeln, det arameiska språket och litteraturen, bildandet av tidig östlig kristendom, etc. Qamishli, som fortfarande har en syriansk (arameisk) borgmästare, grundades 1926 av syrianerna (araméerna) i samband med flykten från det nyfödda Turkiet.

LÅT OSS SKAPA SYRIENS FRAMTID TILLSAMMANS
Syrianerna (araméerna) har blivit en sårbar minoritet, och en hotad folkgrupp, i deras hemland. Därav vår vädjan till syrierna, inklusive syriska kurder och till beslutsfattare runt om i världen:

1. Låt oss alla – araber, kurder och syrianer (araméer) – inse att ISIS och andra jihadistgrupper är en gemensam fiende som hotar våra liv, och att vi därför inte kan tillåta att vi bekämpar och försvagar varandras oberoende folkliga skyddsenheter;

2. Låt oss – ledda av rättvisa, värdighet och jämlikhet – söka försoning, fredliga resolutioner för olika åsikter och en harmonisk samexistens mellan olika etno-religiösa grupper;

3. Låt oss skydda Syriens territoriella integritet, återställa dess sekulära karaktär och återupprätta dess unika mosaik av etniciteter, kulturer och språk, i stället för att driva enskilda politiska agendor och splittrande strävanden;

4. Låt oss begära en ny syrisk konstitution som skyddar och värderar alla människor som jämlika medborgare, som garanterar deras individuella och kollektiva rättigheter, men samtidigt inte rygga tillbaka från debatten om vilken typ av stat vi föreställer oss för vårt älskade hemland.

Texten författades av WCA och dess medlemsorganisationer den 14 januari 2016
http://www.wca-ngo.org/…/WCA_PressReleaseQamishliAttack_140…

I skrivande stund har ännu en attack skett mot Qamishlis syrianer (araméer). Igår söndag, sprängdes en bomb i restaurangen Star i stadsdelen Wusta. I attacken dödades tre människor och ett tiotal skadades. (red. anm.)