Nationslaget Arameans Suryoye vidare till kvartsfinal i VM

I skrivande stund har Arameans Suryoye spelat sina två inledande matcher. Nationslagets generalsekreterare Aram El Khoury sammanfattar de två inledande matcherna i gruppspelet.

I den första matchen var motståndet Kurdistan som är regerande världsmästare från 2012. Matchen var både välspelad och höll hög klass. Det var ett laddat möte mellan två bra lag som båda på förhand tippades som topplag i turneringen. Kurdistan ställde upp med ett meriterat lag där tre irakiska landslagsspelare fanns med i truppen som tränat och spelat ihop med laget under en längre tid. Spelarna i Arameans Suryoye träffade varandra för första gången två dagar före match och hann göra två enstaka träningspass. I första halvlek var Kurdistan det bättre laget och pressade Arameans Suryoye högt upp på plan. De rödgula spelarna agerade nervöst och slog många felpassningar. Kurdistan skapade två riktigt bra målchanser där målvakten Rabi Bogdo gjorde högklassiga räddningar innan de gjorde första målet i 39:e minuten av Younes Shakour som blev frispelad och enkelt lobbade bollen över den utrusande målvakten.

I den andra halvleken (efter en bra genomgång i paus och några ändringar av ett par spelares positioner) kom Arameans Suryoyes spelare ut med en helt annan hunger. Nervositeten släppte och spelarna agerade med stort självförtroende. Spelarna skapade två riktigt farliga målchanser. I 60:e minuten blåser domaren straff för Arameans Suryoye, en straff som lagkaptenen Andreas David missar. Laget fortsätter att skapa chanser och Kurdistan sticker upp i enstaka farliga kontringar. Sista kvarten mattas de kurdiska spelarna av och i 78:e min skjuter Musa Karli in kvitteringen efter en snygg framspelning från högerkanten. Arameans Suryoye nöjer sig inte med detta utan fortsätter att skapa chanser och lyckas trycka in ett segermål i 84:e minuten genom en snygg nick av Antonius Acar. Laget lyckas hålla tätt bakåt, trots 7 minuters tilläggstid, men det var även riktigt nära ett självmål i slutsekunderna.

I den andra matchen mot Tamil Eelam var motståndet betydligt lättare. General Manager Melke Alan vilade flera spelare från matchen mot Kurdistan och lät reserverna spela. Motståndarna var fysiskt svagare och mindre bollskickliga än Arameans Suryoyes spelare. De rödgula kom inte upp i samma nivå som i den första matchen. Spelarna kände sig sega och något trötta då de skulle spela en till match efter mindre än ett dygns vila. Men Arameans Suryoye dominerade matchen från start och hade det mesta av bollinnehavet. Det skapades många halvfarliga målchanser innan Marco Aydin gjorde 1:a målet i den 36:e minuten efter en snygg kombination och ett skickligt avslut med en lobb över målvakten. I den 40:e minuten får motståndarna en straffspark som rödgule målvakten Gabriel Asso räddar snyggt.

I andra halvleken fortsätter vårt lag att dominera och i den 49:e minuten utökar vi ledningen till 2-0 genom ett välplacerat skott av Musa Karli. Efter målet spelar laget kontrollerat och skapar en rad bra målchanser utan att göra ytterligare mål. I den 91:a minuten slår vänsterbacken en lös bakåtpassning till målvakten som kommer sent till bollen och tvingas fälla en Tamil-spelare. Målvakten får rött kort, men det händer inte särskilt mycket sista två minuterna av matchen.

Aram El Khoury berättar till Bahro Suryoyo om några spelare som hittills imponerat i turneringen.

– De spelare som hittills imponerat mest på mig är 1:e målvakten Rimon Bagdo (nr 1), mittbacken och lagkaptenen Andreas David (nr 4), mittfältaren Gaby Jallo (nr 5) och tvåmålsskytten Musa Karli (nr 8).

På frågan hur laget påverkas av att få rödgula supportrar finns på läktarna svarar han.

– Matcherna spelas i Östersund och det är inget vi kan påverka. De som är värdar för VM-turneringen är Samernas fotbollförbund och deras ”hemmaplan” är Jämtland. De valde i år Östersund vilket i alla falla är betydligt närmare än Gällivare där VM-turneringen ägde rum 2008. Turneringen kommer att arrangeras av olika nationers förbund och nästa gång kommer det garanterat att hållas utanför Sverige och då blir det definitivt längre resor. Självklart hade vi önskat ha många supporters på plats för att stötta våra spelare, men vi förstår att det är svårt för många. Vår förhoppning är att om vi tar oss långt i turneringen att åtminstone ett 50-tal supportrar kommer upp.

Även om stödet på läktarna uteblivit för Arameans Suryoye har intresset för laget varit stort i sociala medier.

– Vi märker i sociala medier att laget är oerhört uppskattat. Både spelare och lagledning tycker att det är roligt att läsa alla fina kommentarer och se att så många, närmare 7 500 personer har sett våra inlägg på facebook. Det är särskilt roligt när det kommer stöd från syrianer (araméer) från hela Europa ända till Jerusalem.

Aram El Khoury tror på sitt lag och tror de kan nå långt i VM-turneringen.

– Nu har vi som första lag avancerat till kvartsfinal. Jag tror att vi har goda chanser att komma till final. Det finns dock en del hinder, förutom motståndarna har vi spelare som kan bli tvungna att åka tillbaka till sina klubbar i Sverige för att spela seriematcher. Dessutom har vi mindre skador på några spelare som kan hindra dem från att spela för fullt. Det finns små chanser att vi kan få med någon riktigt bra förstärkning under slutspelet, med det återstår en del frågetecken kring detta. Det finns flera mycket bra lag, däribland storfavoriten Padania. Men jag tror att vi med friska nyckelspelare, eventuellt någon förstärkning och med lite tur har en realistisk chans att vinna årets VM-turnering.

I slutet av pratstunden riktar Aram El Khoury några ord till Bahro Suryoyos läsare.

– Fortsätt att stötta vårt nationslag Arameans Suryoye. Spelarna blir oerhört glada och taggade av varje fin kommentar eller ”gilla” som de får. Det här laget består av syrianska (arameiska) spelare från flera länder i Europa och spelar för att visa hela världen att vi är ett anrikt folk, stolta  över vår historia, tro, språk och kulturarv. Tihe Oromoye Suryoye!

Arameans Suryoye som tagit sig vidare till kvartsfinal möter idag (onsdag) Occitania FA 16:00.