Syrianska Riksförbundet i möte med svenska ministrar

Syrianska Riksförbundet deltog igår i ett möte med energiminister Ibrahim Baylan och Helene Hellmark-Knutsson, Sveriges minister för högre studier och forskning.

Förbundet fortsätter att arbeta intensivt kring frågor som berör det syrianska (arameiska) folket och under onsdagen stod man tillsammans med den Arameiska Föreningen i Norsborg som arrangör för en träff med två av den svenska regeringens ministrar. Helene Hellmark-Knutsson som är minister för högre studier och forskning var på plats tillsammans med energiminister Ibrahim Baylan.

Träffen började med en mottagning där medlemmar, församlingar, syrianska (arameiska) organisationer och föreningar mötte ministrarna. Det övergick sedan till en träff mellan Riksförbundet, Arameiska föreningen Edessa skolan och ministrarna i enskilt rum. Enligt riksförbundet så flöt samtalet på bra och dialogen var mycket givande och förbundet kommer längre fram ge mer information om dess arbete kring det syrianska (arameiska) språket.

I mötet med Energiministern Ibrahim Baylan som är medlem i Syrianska Riksförbundets lokala förening i Norsborg diskuterades det även om hur man som organisation ska bli bättre i kommunikationen med styrande myndigheter och viktiga institutioner i samhället. Detta av anledningen att man inte enbart ser på sina medlemmar som syrianer (araméer), utan även som svenskar. Med målet att ha en integration som fungerar vill förbundet ta en aktivare roll i det arbete som rör frågan.

Dr. Sami Aydin som också närvarade överlämnade gåvor med koppling till det syrianska (arameiska) språket till Helene Hellmark-Knutsson, som själv varit översättare mellan grekiskan och svenskan. Ordförande för Arameiska föreningen i Norsborg Sami Rhawi överlämnade även han en gåva i form av ”Den dolda pärlan” som är ett omfattande verk om folkgruppen till ministern.

Från riksförbundet närvarade ordförande Habib Dilmac, Fuat Icmen från förbundets språkgrupp samt Aday Kinne och Antoine Elkhoury.