Ungdomar för det syrianska dansarvet vidare med uppskattad dansfestival

Deltagarna i Drottning Theodoras Dansfestival

Lördagen 26 November arrangerade Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet SAUF en dansfestival för första gången på många år och dessutom i en annan utformning än tidigare. Målet med att upplysa vikten av att värna om det syrianska (arameiska) dansarvet har enligt SAUF lyckats då arrangemanget blev mycket uppskattat.

dansfestival_vinnare
Vinnarna av Drottning Theodoras Dansfestival 2016 tillsammans med juryn

SAUFs lokalförening i Brånnestad, Norrköping var värdar för de sex dansgrupper som var de första att delta i det nya årliga evenemanget som kallas för ”Drottning Theodoras Dansfestival”, och som fick dansa för alla åskådare och juryn på plats. Dansgrupperna kom från Linköping, Örebro, Norrköping och Norsborg och vinnarna i årets festival var en av två grupper från värdstaden.

En av de huvudansvariga för att planera och utföra dansfestivalen är Jimmy Kibro från SAUFs förbundsstyrelse som är väldigt nöjd med arrangemanget.

– Dansfestivalens syfte är ju främst att samla våra syrianska (arameiska) ungdomar i landet för att ha kul och samtidigt medvetandegöra och upplysa vikten av att värna om den syrianska (arameiska) kulturen och dess olika delar, i detta fall traditionell folkdans. Med det sagt och den fantastiska respons vi har fått i åtanke är jag nöjd med evenemanget, säger Jimmy.

Han förklarar att förbundet ser det som viktigt att bevara folkgruppens kulturella danser och föra vidare dessa till kommande generationer, och att man redan blickar framåt mot nästa år.

– Dansfestivalen ska vara en mötesplats för alla syrianska (arameiska) ungdomar där de kan samlas och få lära känna sin kultur genom traditionell dans och musik och med detta lyckade första år så vill vi fortsätta att göra det större och bättre. Det är redan flera föreningar som inte hade en dansgrupp att delta med som har startat nya och det är väldigt kul att så många ungdomar engagera sig i detta, säger Jimmy.

Det var även en kulturell fest efteråt där mellan 250 till 300 ungdomar tillsammans med deltagarna dansade och umgicks tillsammans där bandet Bargabriels spelade syriansk (arameisk) musik.

– Det var kul att kvällen fick ett fint avslut med god stämning och ett dansgolv som aldrig stod tomt och jag vill verkligen å furbundets vägnar tacka alla deltgare, dansledare och alla som intresserat sig och förklara hur stolta vi är, avslutade Jimmy.