Kärlek och beundran i Sverige för syrianska världsstjärnan Yacoub Shaheen

Yacoub på scen under gårdagens konsert.

Den syrianska (arameiska) världstjärnan Yacoub Shaheen som vann Arab Idol besöker under den kommande månaden olika platser i Sverige. Han har blivit omåttligt populär bland sitt folk vilket visades under den första konserten som hölls igår i St: Afrems festlokal i Södertälje, och i ett exklusivt program i Suryoyo Sat talade han även stolt om sin syrianska (arameiska) identitet.

Yacoub Shaheen från Bethlehem har blivit väl känd bland hundratals miljoner människor i arabvärlden, men är särskilt uppskattad bland det syrianska (arameiska) folket som han själv tillhör. Förutom den fina rösten som nu blivit känd runt om i världen så är han känd för ett engagemang för sitt folk och även den Syrisk Ortodoxa kyrkan.

Det enorma stödet som Yacoub fick från Sverige när han vann Arab Idol tackar han för när han nu turnerar runt i landet, och det var en publik full av beundran som välkomnade honom med öppna armar till St: Afrems festlokal i Södertälje. Han sjöng på både arabiska och syrianska (arameiska) och bar sitt folks rödgula flagga på scenen under konserten, som arrangerades av Syrianska FC och Suryoyo Sat.

Den syrianska (arameiska) sattelitkanalen Suryoyo Sat spelade även in ett exklusivt program med Yacoub där han i intervjun pratar stolt om sin identitet och bland annat nämner hur han ser Palestina som en del av araméernas land: Aram. Det programmet går att se här, och platser och datum för Yacoubs turné går att se på hans officiella facebooksida.