EU-parlamentet: IS begår folkmord mot kristna i Mellanöstern

I morse skrev Bahro Suryoyo om omröstningen som ägde rum i Europaparlamentet idag där man skulle ta ställning om huruvida man anser att IS utför folkmord på etno-religiösa grupper i Syrien och Irak. Idag röstade en bred majoritet för ett erkännande.

Resolutionen, som tillkommit på initiativ av Lars Adaktusson (KD), röstades igenom med handuppräckning i dagens omröstning i Europaparlamentet då sex av åtta partigrupper redan ställt sig bakom förslaget. 

Dagens erkännande av Europaparlamentet är det första allvarliga steget mot rättvisa och säkerhet. De har hörsammat rösterna på Syriens och Iraks utsatta etno-religiösa minoriteter, såsom arameiska (syrianska) kristna och yezidier, som var bland de första offren för folkmord mot IS och som fortfarande kämpar för sin överlevnad.

Uppmuntrade av detta erkännande av Europaparlamentet meddelar The World Council of Arameans (Syriacs) att de kommer att fortsätta sin kamp för rättvisa, erkännande och den hotade existensen av araméer-syrianer.

I slutsatserna av resolutionen slås fast att Islamiska statens systematiska övergrepp och mördande syftar till att förgöra dessa grupper och därmed ska klassas som krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.