Varför stämmer massmördaren Anders Behring Breivik Norska staten?

Elisabeth Massi Fritz och Negin Amirekhtiar

Många har förvånats över att den norske massmördaren Anders Behring Breivik stämmer den norska staten. Elisabeth Massi Fritz förklarar varför.

Det är viktigt att komma ihåg att Breivik är dömd för ett fruktansvärt terrordåd, massmord, han har dödat 77 personer och skadat 60 personer, majoriteten är unga människor. Han dömdes till Norges strängaste straff, förvaring 21 år med möjligheter till förlängning. Min bedömning är att Breivik sannolikt kommer få sitta fängslad resten av livet.

Breivik stämmer staten för brott mot mänskliga rättigheter. Grunden för hans yrkande är artikel 3 och 8 Europakonventionen. Han anser sammanfattningsvis att han har behandlats omänskligt och nedbrytande och han vill ha större kontakt med omvärlden. Statens advokater har bestridit Breiviks yrkanden och menar att Staten har gjort en korrekt bedömning som begränsar honom.

Breivik bedöms som farlig och risken är stor för att han kan begå nya och likartade brott. Det handlar också om att Breivik vill framföra ett budskap och sprida sitt manifest, som han även spred i samband med brottmålsrättegången mot honom år 2012. Även här vill förstås norska staten begränsa och stoppa honom.

Elisabeth Massi Fritz bedömning, efter genomgång av praxis från Europadomstolen, är att det är viktigt att man prövar Breiviks yrkanden då praxis inte är helt självklar på området. Europadomstolen har kommit fram till kritik till vissa länder för att man har isolerat fångar på ett kraftfullt sätt och i vissa fall har man ansett att det inte strider mot de mänskliga rättigheterna.

Kommer Breivik vinna och få igenom sina yrkanden?

Nej det kommer han inte göra. Några av Breiviks yrkanden kanske vinner framgång särskilt och det som händer då är att staten lättar på restriktionerna.

Det är väldigt viktigt för allmänheten att komma ihåg att domstolen inte prövar straffet i denna rättegång. Man får inte tro att Breivik släpps ut tidigare bara för att man prövar yrkandena om hans mänskliga rättigheter utan han sitter fortfarande på 21 års förvaring med möjlighet till förlängning.

Elisabeth Massi Fritz, Advokat
Negin Amirekhtiar, Jur.kand

———————————————————————————————————————————

Advokatbyrån Elisabeth Fritz är känd som en av Sveriges främsta advokatbyråer specialiserade på att företräda brottsoffer, målsäganden, som utsatts för olika våldsbrott. Vi är även den enda byrån i Sverige som är specialiserad på hedersrelaterade brott. Det som särskilt kännetecknar advokatbyrån är ett stort genuint engagemang för våra klienters intressen, rätt och rättigheter.

Advokatbyrån erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till Bahros alla läsare, detta gäller inom våra rättsområden. Läs mer på vår hemsida www.advokatfritz.com.

Vi har även en jourtelefon för utsatta brottsoffer på kvällar och helger, ring: 0708-67 07 24.

Advokatbyrån Elisabeth Fritz AB
Telefon: +46-(0)8-21 15 60
Jourtelefon: +46-(0)708-670724
Fax: +46-(0)8-20 44 50
E-post: elisabeth.fritz@advokatfritz.com
Postadress: Box, 19579, 104 32 Stockholm
Besöksadresser: Birger Jarlsgatan 73-75, Stockholm samt Lunagallerian 1, 2tr, Södertälje

Webb: www.advokatfritz.com

Vi finns även på Instagram samt Facebook