Terrorattack i Hah

På bilden syns en av världens äldsta kyrkor. Idto d'Yoldath aloho i Hah

Igår, 25 maj 2016, Slog två terrorister till mot den historiskt syrianska (arameiska) byn Hah i Tur Abdin (på Turkiska Anitli, i sydöstra Turkiet). Enligt lokala källor är det den kurdiska terrorstämplade terrororganisationen PKK som ligger bakom attentatet där tre ur den lokala säkerhetsstyrkan dog och två skadades. Tillvaron för de syrianer (araméer) som fortfarande bor i området blir allt mer full av skräck.

Attentatet ska ha varit riktat mot den lokala militärposten och en bil lastad med sprängämnen kördes i dess riktning. Vakterna upptäckte bilen och öppnade eld mot terroristerna som sedan detonerade sprängladdningen. Säkerheten ska ha höjts i området efter gårdagens händelser och syrianerna (araméerna) som bör anses vara urinvånare i området är fortsatt i korselden i den turkisk-kurdiska konflikten.

World Council of Arameans konstaterade att även om inga syrianer (araméer) mördades så sprider detta rädsla bland de som ännu bor kvar i området, och vars framtid inte ser särskilt ljus ut.

PKK, som är listat som en terroristorganisation av Turkiet, USA och EU, återupptog sin 30 år långa väpnade kamp mot den turkiska staten i juli 2015, och man uppskattar att mer än 430 medlemmar av turkiska säkerhetsstyrkor har dödats. Sedan 22 juli 2015 räknas över 4500 kurder ha dött till följd av detta, där samtliga anges som terrorister av den turkiska regimen som är ökänd för att även döda civila mål utan bevisad koppling till PKK.