Terrorattentat i Midyat – Situationen allt värre i Tur Abdin

Tre personer dödades i onsdags då en bilbomb sprängdes i staden Midyat i Tur Abdin (sydöstra turkiet). Explosionen i staden som tidigare var syriansk (arameisk) skadade även 30 personer bara en dag efter ett våldsamt terrorattentat i Istanbul. Den eskalerade konflikten mellan den turkiska staten och PKK gör Tur Abdin mer osäkert än på många år.

Det var två civila och en polis som dog i attacken mot polisens högkvarter i staden Midyat i Mardin provinsen, och de 30 skadade hade kunnat vara fler om det inte vore för de skyddande barriärerna  framför byggnaden. Turkiets premiärminister Binali Yildirim uttalade sig snabbt till statlig media om att terrorstämplade PKK låg bakom attacken, men det har inte kunnat bekräftats hittills. Det är dock andra gången på två dagar som terrorattacker riktade mot poliser äger rum i landet och för inte längesedan riktades en bilbomb mot en militärpost i Hah. De våldsamma striderna och attentaten skapar en allt mer skräckinjagande tillvaro för de syrianer (araméer) som bor kvar i sitt hemland.

En mycket stor majoritet av invånarna i Midyat var syrianer (araméer) fram till 70-talet då de flesta valde att fly för sina liv, varav många kom till just Sverige. Idag är stadens befolkning nästan enbart kurdisk och turkisk.