Lavrov: Jag är medveten om det arameiska folkets kamp

På bilden syns Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tillsammans med WCA:s president Johny Messo.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tog igår emot ett brev från World Council of Arameans (WCA) president Johny Messo i Genève, Schweiz.

I brevet som hade titeln ”Brådskande vädjan till Ryssland som ledare och beskyddare av östlig kristendom” fanns följande stycke med:

“Herr Lavrov, med hänsyn till den senaste tidens radikalisering och förstörelse i Mellanöstern så är de kristna i desperat behov av globalt politiskt ledarskap och stöd. Vi tror att den kristna arameiska befolkningen i öst och dess diaspora enbart kommer att överleva genom att en ny nation för dessa människor upprättas. Detta är en formidabel och något kontroversiell begäran för er att överväga, men den är varken orealistisk eller olämplig.”

WCA:s president Johny Messo var väldigt nöjd med samtalet och förklarade att man lade grunder för goda kontakter i framtiden:

– Vi informerade Herr Lavrov om det enorma lidandet som de syrianska (arameiska) kristna har som vardag från vårt perspektiv. Han svarade att han är medveten om det arameiska folkets kamp och att han och Ryssland gör allt de kan för att man ska få fred och trygghet i området. Han uppskattade vårt brev och sade att han med nöje ville läsa det.

På samma konferens träffade WCA:s delegation Libanons och Armeniens utrikesministrar som även de närvarade.