Stor konferens om syrianer i Europaparlamentet

Europeiska folkpartiets grupp (EPP-gruppen) som är Europaparlamentets största grupp arrangerar imorgon, 25 maj,  en konferens som handlar om förföljelsen av syrianer (araméer) och den alarmerande situationen för folkgruppen.

Imorgon, onsdag, 25 maj, kommer en mycket stor och unik konferens att hållas från 16:30 till 18:30 i sal ASP 3E2 i Europaparlamentet i Bryssel. Konferensens syfte är enligt EPP-gruppen att lyfta upp den senaste tidens incidenter, att vara en röst för de förtryckta och att nå ut till de europeiska institutionerna och andra organisationer som arbetar inom området. De skriver bland annat:

”Kristna araméer har tvingats från sina hem de senaste åren tillsammans med andra etniska och religiösa minoriteter. De kristna araméernas nationella arv, det arameiska språket, kulturen och den kristna tron har fallit offer för ett brutalt förtryck och diskriminering under de senaste seklen, och med ett extremt alarmerande tempo de senaste åren.”

Konferensen som öppnas av EU-parlamentarikerna Annie Schreijer-Pierik (NL), György Hölvény (HU) och Jan Olbrycht (PL) har många inslag som gör den unik. Aziz Beth Aho som är ordförande för Aramean Movement for Human Rights kommer börja med att presentera en rapport som redogör kring hur folkgruppens mänskliga rättigheter kränks.

För att vittna om den hemska situationen i Syrien och Irak kommer Syrisk Ortodoxa ärkebiskopen av Mosul, Mor Nicodemus Daoud Sharaf, att tala om ödet för de kristna i Mosul vars hela stift tvingats i exil av IS. Andra som kommer att vittna är fader Zuhri Khazaal, en Syrisk Ortodox präst som befriade syrianska (arameiska) gisslan från ISIS fångenskap i Syrien, och Severiyos Aydin från Aramaic Relief International, som ger humanitär hjälp till flyktingar i Syrien, Irak, Jordanien och Libanon. Den nederländska folkmordsforskaren Anthonie Holslag kommer efter detta att tala om förföljelsen av syrianska (arameiska) kristna och processen för folkmord,Aramean Christians Persecution 25 May 2016 [216155]

För att berätta om responsen från internationella organisationer gentemot den svåra situationen de kristna syrianerna (araméerna) befinner sig i har man bjudit in Johny Messo, president för World Council of Arameans (WCA) med särskild rådgivande status till FN (ECOSOC). Detta kommer även att inleda den slutgiltiga diskussionen om temat.

Konferensen är en stor möjlighet för representanter hos det syrianska (arameiska) folket att påverka Europaparlamentet och dess parlamentariker på ett omfattande vis. Att EUs största politiska grupp står som arrangörer till evenemanget tillsammans med Aramean Movement for Human Rights visar på att det arbete som de och framför allt WCA och dess medlemsförbund utför gör stor skillnad politiskt genom att vara med och sätta agendan.