Ledande person inom den syrisk ortodoxa kyrkan häktas – grovt bedrägeri misstänks

Åtta personer har anhållits i en omfattande ekobrottshärva i Södertälje och Botkyrka. Sju av dem misstänks för grova bedrägerier mot Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Bedrägerierna rör att personer inom en förening hos den syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda ska ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på miljonbelopp. Även om härvan enbart rör kyrkan i Hallunda så berörs hela stiftet av händelserna då huvudmannen varit engagerad i stiftsstyrelsen.

Huvudmannen som Södertäljes länstidning tidigt avslöjade som en ledande person inom den syrisk ortodoxa kyrkan har nu häktats, sannolikt med misstankar om grovt bedrägeri. Fler förhandlingar väntar de övriga misstänkta i härvan.

Syrisk ortodoxa kyrkans stiftstyrelse har kommenterat händelserna med nedanstående kommuniké:

”Det har under tisdagskvällen kommit till vår kännedom att en av medlemmarna i stiftsstyrelsen är föremål för en utredning. Inga närmare detaljer är kända vid tillfället.

Även om inga närmare detaljer är kända så har stiftsstyrelsen omedelbart beslutat att frånkoppla den berörda medlemmen från allt styrelsearbete tillsvidare. Vi följer utvecklingen noggrant och kommer att återkomma så snart vi vet mer i ärendet.

Vår bedömning är att den brottsutredning som pågår inte berör stiftsstyrelsens arbete på något sätt.”

Bahro Suryoyo har talat med några medlemmar i den berörda församlingen där alla är märkbart besvikna och irriterade över att enskilda personer misstänkts ha ägnat sig åt att bryta mot lagen inom kyrkan.

”Jag hoppas att det svenska rättssystemet bringar de skyldiga till rätta. Även om det ser dåligt ut i media så är det viktigt att ingen person med onda intressen har någon form av ansvar eller makt inom kyrkan” sade en församlingsmedlem som vill vara anonym.