Till minne av ”de fattigas läkare”

Vi har i skrivande stund 276 000 bekräftade dödsfall av Covid-19 i världen. En av alla dessa var den syrianska (arameiska) professorn i medicin Dr. Murat Dilmener som efter en månads kämpande gick bort söndagen 3 maj. Han var den förste syrianen som fick lära ut i Istanbuls medicinska universitet och var känd som ”de fattigas läkare”.

Professor Dilmener föddes i Mardin, Tur abdin 1942 och engagerade sig för sitt folk och sin kyrka såväl där som i Istanbul dit han senare flyttade. Han studerade till läkare och jobbade länge inom sjukvården, bland annat som avdelningschef på avdelningen för infektionssjukdomar.

År 2004 blev han tillsammans med 135 andra läkare utredda av den turkiska staten för att de hade behandlat fattiga patienter gratis utan tillstånd på ett offentligt sjukhus. Anklagelserna att professorn skulle ha förskingrat medel för att finansiera detta bevisades vara falska och Dr. Dilmener blev känd som ”de fattigas läkare” i Turkiet.

I Turkiet minns man honom som denna framstående och godhjärtade läkaren, men också som en stor lärare. Tusentals studenter har lärt sig av honom på vägen till sin läkarexamen och många samlades för att hålla en tyst minut och hedra honom efter hans bortgång. Enligt Fides samlades hundratals läkare, studenter och medarbetare i universitetet.

Att just läkare av alla samlas på det viset och bryter mot riktlinjerna om social distansering säger mycket om hur högaktad Murat Dilmener var och förblir för alla i den sfären. Likaså har Syrisk Ortodoxa Stiftet i Istanbul hedrat sin församlingsmedlem som i hela sitt liv gjort gott för dem omkring sig.