IS terror växer – Jihadister tränas i Europa

Kan samma myndigheter som tar emot syrianer (araméer) ovetande ta emot terrorister?

Islamiska Staten (IS) har de senaste åren växt enormt i Mellanöstern och Nordafrika och framför allt Syrien och Irak har drabbats oerhört hårt av de extrema islamisternas terror. Syrianer (araméer) i de nämnda länderna har som kristna varit särskilt utsatta väldigt många har flytt till Europa. Nu ökar dock rädslan för att islamister finns representerade i flyktingströmmarna och hos europeiska medborgare, vilket blivit särskilt tydligt i Balkan. 

I dagarna spred IS ett klipp där en inte mer än 10-årig pojke halshögg en man. Terrorgruppens brutala avrättningsmetoder är idag väl kända, men på senare tid har man låtit unga pojkar agera som bödlar i olika videoklipp. Jihadisterna uppvisar beteenden som sätter allt större avsky och skräck hos människor runt om i världen. För den kristna syrianska (arameiska) folkgruppen som är Syrien och Iraks urbefolkning är IS ett enormt hot mot folkets överlevnad, och många har valt att fly västerut. I Europa söker man trygghet och en vardag fri från religiöst förtryck.

I en flyktingförläggning vid Mönsterås kunde man tyvärr inte garantera detta till några av de kristna flyktingarna som tagit sig dit. De blev istället hotade av Islamiska personer som tagit sig till Sverige och som de delade boende med. Kraven var bland annat att sluta bära kors och inte vistas i samma rum som de muslimska flyktingarna. Det slutade med att de kristna i rädsla sökte sig från boendet på egen hand.

På en annan plats i Europa har dock IS närvaro blivit väldigt tydlig. Bara 13 mil från bosniska huvudstaden Sarajevo har väl kända extrema islamister köpt mark i övergivna och avlägsna orter där man enligt brittiska Sunday Mirror byggt upp träningsläger för jihadister. Till tidningen hävdar terrorexperten Dzevad Galijasevic att ett stort antal redan rest till Syrien därifrån för att delta i folkmorden mot bland annat syrianer (araméer) och att man fortfarande aktivt tränar upp terrorister där.

Närheten till Medelhavet och möjligheterna att ta sig in i Bosnien och Hercegovina landvägen från Syrien via Turkiet, Grekland, Makedonien och Serbien har gjort området till ett perfekt IS-fäste. Anställda vid Sarajevos universitet har i en rapport dragit slutsatsen att landet inte är förberett för att hantera radikaliserade Syrien-resenärer, vilket bosniska säkerhetstjänsten Sipa håller med om.

I Sverige har Säkerhetspolisen talat öppet om att många rekryteras och reser ner, men har inte konstaterat att situationen i landet är ohållbar. Om IS dock skulle börja använda flyktingströmmarna som ett sätt att föra in radikaliserade män i Sverige som bland andra skribenter på SvD uttryckt oro för, skulle landet som tar emot flest syrianer (araméer) i västvärlden med stor sannolikhet möta ett stort hot.