Mattias Saado – en sällsynt syriansk ishockeyspelare

18-årige Mattias Saado från Södertälje har så länge han kan minnas varit sportintresserad och älskat att träna. Idag är han ishockeyspelare på elitnivå, en sysselsättning som få syrianer (araméer) utövar idag.

Det var inte många som trodde att Mattias skulle välja att spela ishockey. Det hela började med att mamma frågade honom vid 6-års ålder om han ville prova att åka skridskor. Med tiden utvecklades Mattias och fastnade för sporten.

– Jag tyckte det var jätteroligt, speciellt när man fick kolla på en match mellan två stora lag inför fullsatta läktare. Det var grymt och efter det ökade mitt intresse mer och mer.

Men han är idag en av få syrianer (araméer) som ägnar sig åt denna sport. Mattias förklarar varför.

– Vi syrianer med bakgrund i mellanöstern hade inget där som hette ishockey och det fanns inga isbanor. Jag tror vi behöver fler från vårt folk som vågar testa på ishockeyn och inte bara fotbollen som de flesta idag satsar på. Att välja att spela ishockey är nog en ekonomisk fråga också, då det är en väldigt dyr sport att ägna sig åt.

Som ett led att försöka locka fler med utländsk härkomst att satsa på ishockeyn berättar Mattias att han och tekniktränaren Thomas Storm (Detroit Red Wings) tillsammans med Håkan Andersson (Detroit Red Wings) samarbetar i en talangscout med syftet att locka fler.

– Vi vet att det är dyrt att spela ishockey så därför vill vi att barnen, särskilt de som har invandrarbakgrund får testa spela hockey helt kostnadsfritt.

Med tanke på att Mattias är en av få hockeyspelande syrianer (araméer) på hög nivå, vill han vara en förebild för andra att ta samma steg. Hans mål är att kunna leva på att bara spela ishockey med en bra lön, även om han är lite försiktig när han talar om framtiden.

– Efter gymnasiet åker jag utomlands och spelar. Jag har lite kontakter runt om i Europa och i Amerika. Men vart det blir kan jag tyvärr inte avslöja än.

Jag hoppas att så många som möjligt testar på och ger ishockeyn en chans. Det är en väldigt stor sport i Sverige, där vi är rankade 1:a i hela världen.

 

FAKTA

Namn: Mattias Saado

Ålder: 18 år

Sysselsättning: Studerar på gymnasiet och är ishockeyspelare på elitnivå.

Familj: Pappa Nabil 54 år, mamma Firial 44 år och Syster Mirey 14 år.

Nuvarande klubb: IFK Tumba Hockey