Almedalen rörs till tårar av information om Seyfo

Almedalsveckan är en unik tillställning i världen då Sveriges politiker och organisationer i massor samlas på Gotland för att informera, debattera och påverka. Likt tidigare år representeras den syrianska (arameiska) folkgruppen på plats där temat är Seyfo 1915 – 2015.

Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet och Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet finns tillsammans med World Council of Arameans (WCA) representerade under hela veckan med ett eget stort tält för att informera om folkmordet på syrianer (araméer) och andra kristna i det osmanska riket 1915. Detta samtidigt som man kopplar det till det folkmord som utspelar sig idag i Syrien och Irak.

Förutom att upplysa och berätta om det som förbunden kallar för det ”bortglömda folkmordet” så prioriterar man påverkansarbete gentemot alla de svenska politikerna som samlats på ön. De nätverksmöjligheterna som finns under veckan är något som förbunden försöker att utnyttja för att hjälpa sin utrotningshotade folkgrupp.

Under tisdagen kommer förbunden att ha en exklusiv Sverigepremiär för den nya Seyfodokumentären som producerats tillsammans med holländsk nationell TV och senast i fredags visades i FN kontoret i Geneve. Intresset för att se filmen har under gårdagens inledande dag varit mycket högt.

– De allra flesta vi möter blir förvånade när de hör oss berätta om folkmordet och om den verklighet vi som folkgrupp lever i idag. Söndagen är lite av en mjukstart för veckan, men folket har visat mycket stort intresseseyfo_almedalen då vårt tält verkligen fångar deras uppmärksamhet. När vi sedan berättar om filmvisningen har många sagt att de ska prioritera den framför andra seminarium, sade Rebecka Tanzi som är en av de som arbetar hela dagarna på plats.

Känslor är det som förbunden försöker att skapa kring ämnet, genom grafiska bilder, tryck med starka budskap och framför allt rörande personliga berättelser.

– Vi har alla många berättelser från Seyfo som har berättats vidare i generationerna och de allra flesta har även släktingar som drabbas i Syrien och Irak i denna stund. Efter samtalen med de som passerar så visar de ett enormt stöd till oss och en avsky mot det som händer. En dam som var helt ovetande om Seyfo började att gråta efter att hon alldeles nyss talat med en av mina kollegor, avslutade Rebecka Tanzi.