Hallå där Alexander Özel, som genom fotboll vill samla in pengar till Syriens utsatta

Ungdomar från Västerås ville göra något för den utsatta syrianska (arameiska) gruppen i Syrien. De bestämde sig för att ordna en fotbollsturnering och fest. Bahro träffade SAUF-Västerås ordförande Alexander.

Nu på lördag arrangerar Syrianska-Arameiska Ungdomsföreningen i Västerås (SAUF-Västerås)en fotbollsturnering och fest. Alexander Özel är projektledare för evenemanget. Här berättar han mer om dagen.

Kan du berätta lite om dagen och hur den kommer att se ut?
– Fotbollsturneringen äger rum nu på lördag i Plåthallen på Rocklunda i Västerås. Hela deltagaravgiften går oavkortat till World Council of Arameans (WCA )och deras Syrien-arbete och det kommer även att finnas olika insamlingar under turneringen.Efter turneringen kommer vi att arrangera en stor fest i Syrianska Kulturcentret från kl 21:00, men redan direkt efter turneringen kommer det att finnas en loungeavdelning i anslutning till festlokalen där de som kommer utifrån kan äta och dricka gott tillsammans innan festen. Även i loungen och under festen så kommer det att finnas insamlingar till Syriens utsatta syrianer (araméer).

Varför väljer ni att göra detta?
Syftet med turneringen är att vi vill samla ungdomar runt om i landet på ett positivt sätt samtidigt som vi tillsammans samlar in pengar till och informerar om situationen i Syrien som det ser ut i dagsläget.

Hur föddes idén?
Vi pratade egentligen från början om att arrangera någon form av turnering eller evenemang varje år då vi tycker att det är roligt både för oss i Västerås och utanför Västerås. Då kom vi också ganska snabbt fram till att det för oss är självklart att vi ska låta det gå till något gott när vi väl gör det. Nu i dagsläget så lider vårt folk väldigt mycket i Syrien.

Hur kommer det sig att ni vill ge pengar till just WCA och deras Syrienarbete?
– Först och främst för att vi känner en stor tillit och har förtroende till WCA, men främst för att vi vet att de inte enbart hjälper många på ett humanitärt plan utan också för att de samtidigt aktivt kämpar får vårt folks rättigheter på ett politiskt plan med deras status i FN.

Vad har ni fått för reaktioner från andra runt om kring er?
– Vi har faktiskt fått väldigt positiv respons från västeråsarna, men även från väldigt många i andra städer som kommer att ta sig hit för att närvara. Många tycker om att vi har valt att samla in pengar på det här viset och förhoppningsvis så kommer även så många som möjligt att hitta dit. Men vi har också hört från några få att de anser att det är respektlöst att man samlar in pengar genom att ha roligt på en turnering och genom att ha insamlingar på den efterföljande festen, men vi ser det från ett annat perspektiv. Målet med själva evenemanget i sig är som sagt att samla in pengar och utan att arrangera något likt detta så blir det väldigt svårt att samla personer och insamlingarna skulle inte ge samma resultat, det är ju trots allt såhär de flesta välgörenhetsinsamlingarna brukar fungera om man ser till allt ifrån galor på tv till konserter med världskända artister. Så istället för att se på det som respektlöst så bör man främja det faktum att pengarna från turneringen och insamlingarna under dagen kommer att göra nytta efter att dagen är slut.

– Sist men inte minst så vill jag och alla andra i SAUF-Västerås styrele hälsa att vi hoppas att så många som möjligt deltar och vi vill lyfta fram följande ord som motiverade oss under planeringen:

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!”