Diasporan hjälper nödställda syrianer i Libanon

Explosionerna i Beirut den 4 augusti har drabbat landets syrianer (araméer) oerhört hårt. I denna akuta situation har syrianer via sina förbund runt om i världen försökt visa solidaritet och bidra med humanitärt stöd till de nödställda. Situationen är dock kritisk och man vädjar om fortsatt hjälp.

Situationen i Libanon har varit allvarlig långt innan explosionen. Den ekonomiska krisen i kombination med pandemin medförde att levnadskostnader och framför allt matpriserna sköt i höjden för landets invånare, och många i landet hade svårt att få mat på bordet.

Redan då i våras startades ett initiativ från de syrianska organisationerna i Sverige i samarbete med Syrisk Ortodoxa kyrkan i Libanon och Tur Levnon Syriac Maronite Union för att hjälpa de i störst behov att få mat och förnödenheter för att klara sig genom den tuffa perioden.

-Vi samlade då in ca 600 000 som vi strukturerat att betala ut i omgångar på grund av att vi ska kunna hålla en transparens gentemot våra bidragsgivare men även för att se till så att allt går säkert till för våra lokala eldsjälar och för att det tidigare var svårt att skicka större summor av utländska valutor till landet då den inhemska valutan kraschat, sade Habib Dilmac från Syrianska Riksförbundet.

Efter explosionen har dessa krav lättats för att humanitärt stöd skall komma in lättare då behovet på alla sätt blivit större.

-Nu efter vårt senaste insamlingsprogram, där även organisationen ”We are christians” som är baserade i Tyskland medverkade, så räknar vi med att vi har givare som skänkt ytterligare 800 000 kr vilket är en stor summa som visar på en hjärtvärmande solidaritet. Vi kan däremot inte nöja oss där utan vi kommer att fortsätta göra allt vi kan för att de skall kunna få hjälp så länge de behöver det, avslutade Habib Dilmac från Syrianska Riksförbundet.

Basvaror som ris, linser, konserver, olja och annat kommer fortsatt att distribueras på plats för donationerna som oavkortat går till ändamålet. Mat är bara ett av bekymren i landet där ca 250 000 – 300 000 beräknas ha fått sina hem förstörda. Samtliga kyrkor och kloster i landet har öppnat sina portar för att folk ska kunna ha tak över huvudet, men även många kyrkor har förstörts av explosionen. Enligt uppgift är ca 30 kyrkor förstörda.

De syrianska organisationerna världen runt kommer att fortsätta följa syrianernas situation i Libanon och kontouppgifter för att donera till projektet finns här:

För personer i Sverige:
Syriac Help – Syrisk Ortodoxa Kyrkan
Swish: 123 426 22 18
Bankgiro: 5921 – 0294

Internationella donationer
IBAN SE23 5000 0000 0535 4110 4597
BIC: ESSESESS

Organisationerna i Sverige som drivit kampanjen är Syrianska Riksförbundet, Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet, Syrisk Ortodoxa kyrkan, Syrisk Ortodoxa kyrkans ungdomsförbund och Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet. Samarbetspartners på plats i Libanon är Syrisk Ortodoxa kyrkan i landet och Tur Levnon Syriac Maronite Union.