Abraham Halef tar plats i Sveriges riksdag

Sveriges riksdag har fått en ny ledamot i den 28 år gamle Abraham Halef (S) som har syriansk (arameisk) bakgrund, och som tar plats som ersättare från och med den 1 augusti.

Abraham har trots sin unga ålder en gedigen politisk erfarenhet. För Södertäljes och Stockholms läns Socialdemokrater är han väl känd och han har varit engagerad i den lokala politiken i sin hemkommun sedan 2006. Abraham, som är socionom till yrket, har närmast varit 1a vice ordförande i Södertäljes omsorgsnämnd och ser med spänning fram emot sitt nya uppdrag.

-Det är med spänning jag ser fram emot ett sådant stort uppdrag och jag är oerhört tacksam över att jag har fått förtroendet och möjligheten att påverka vårt land på detta vis, sade Abraham

Anledningen till att Abraham tar plats i riksdagen mitt i en mandatperiod är för att han kommer in som ersättare till en ordinarie ledamot. Personen Abraham är ersättare till är näringsminister Ibrahim Baylan (som även han har syriansk bakgrund). Då Ibrahim har varit en av regeringens ministrar sedan valet har hans plats fram till nu gått till Helene Hellmark Knutsson som tidigare varit minister för högre utbildning, men då hon nyligen utsetts till landshövding i Västerbottens län öppnar det upp för Abraham att nu ta plats i parlamentet.

Vilka utskott och roller Abraham kommer ha i riksdagen är ännu inte klart, men som politiker har han haft vissa kärnfrågor som han varit särskilt fokuserad på.

-Som socionom och förste vice ordförande i Södertälje omsorgsnämnd har sociala frågor, särskilt de relaterade till funktionsnedsättningar, varit något jag vigt mycket tid till. Även ungdomsarbetslösheten har varit en fråga jag arbetat med och den känns mer aktuell än någonsin i dagsläget då vi är mitt i en pandemi som slår hårt mot ungas sysselsättning, svarade Abraham.

Som en svensk riksdagsledamot med syriansk bakgrund, som dessutom varit engagerad på olika vis i Syrisk Ortodoxa kyrkan och de syrianska organisationerna så är det naturligt att Abraham även får särskilda förväntningar på sig gällande frågor som är av vikt för den syrianska folkgruppen.

-Jag är stolt och bekväm med min bakgrund och jag har tillsammans med resten av partiet i Södertälje alltid arbetat med Seyfo-frågan såväl som med dagens situation för vår folkgrupp. I Södertälje, där Socialdemkraterna länge varit med och styrt, har utmärkt oss i dessa frågor och ständigt varit pådrivande. Både i samhället och internt inom partiet, avslutade Abraham.