Syriansk präst kidnappad av islamister

En syrisk-katolsk präst och hans vän kidnappades i torsdags från St. Julian (Mor Elyan) klostret utanför staden Qaratayn, Syrien. Präster såväl som privatpersoner försöker nu enligt uppgift att förhandla med kidnapparna som är islamister.

Klostret ligger nära den lilla staden Al Qaratayn på vägen från Damaskus till Palmyra och tillhör syrisk-katolska ärkestiftet i Homs, Hama och Nabk. Fader Jacques Mourad tillfångatogs där tillsammans med en man som brukar hjälpa honom.

Fader Jacques ska ha förberett sig för att ta emot den stora mängden flyktingar som förväntas komma från Palmyra, som förlorats till Islamiska Staten (IS). Ärkestiftet har bekräftat uppgifterna om att de saknas och vet ännu inte vart de förts och av vilka. Beväpnade män ska ha stormat klostret och fört bort de i prästens bil.

Mourad har varit i klostret under de senaste 15 åren där han gjort sig känd för att främja interreligiös dialog och arbetade med både kristna och muslimer i området. Under kriget har Qaryatayn vid upprepade tillfällen erövrats av oppositionella styrkor och bombats av den syriska armén. Fader Jacques ska då ha spelat en stor roll som medlare för att säkerställa att staden med ca 35 000 invånare skonats av de under långa perioder väpnade sammandrabbningarna.

Klostret har även tagit emot hundratals flyktingar där fader Jacques och hans vänner har gjort allt de kan för att undsätta flyktingarna med det allra nödvändigaste för sin överlevnad. Enligt Syrisk-Katolska patriarkatet så ska Fader Jaques ha vägrat att lämna klostret enbart timmar före kidnappningen, trots hotet från IS i regionen.

”Som präst och pastor kommer jag aldrig att lämna denna plats så länge det finns människor här, såvida de inte jagar mig”, ska han ha svarat när han uppmanades att lämna.