Det var en historisk dag när det första minnesmonumentet i Sverige för Seyfo invigdes. Närvarande gjorde bland andra energiminister Ibrahim Baylan, Europaparlamentariker Lars Adaktusson och ambassadörer.

S:t Petrus & Paulus Syrisk-Ortodoxa kyrka i Botkyrka, Syrisk Ortodoxa Kyrkans ungdomsförbund (SOKU), Patriarkaliska ställföreträdarskapet för den Syrisk Ortodoxa Kyrkan i Sverige, Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet (SAUF) och Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet (SAAF) var de organisationer som tillsammans arrangerade gårdagens evenemang. Invigningen var väldigt uppskattad av de som närvarande och det var nöjda arrangörer som tackade för sig i slutet av dagen:

– Vi har alla tagit emot oerhört god respons från alla som närvarade och de inbjudna talarna och gästerna har berättat hur de berördes djupt av arrangemanget och uppslutningen, berättar Josef Aslan som är ordförande för SOKU.

Enligt Josef så är minnesmonument tillägnat folkmordet 1915 ett sätt att påminna omvärlden och kommande generationer om det inhumana brott syrianer (araméer) och andra kristna folkgrupper utsatts för, nämligen en operation som syftat till att utradera folkgruppen, dess tro och kulturarv från Turkiet.

Utöver att hedra de martyrer som föll offer för folkmordet så motiverar det historiska minnesmonumentet organisationerna till att arbeta hårdare än någonsin med frågan.

SOKU:s ordförande Josef Aslan
SOKU:s ordförande Josef Aslan

– Vi har i samband med denna invigning samlat nya krafter för att arbeta hårdare för ett erkännande av den turkiska staten. Vi kan inte ha ett land som ansöker om medlemskap i EU men som än idag förtrycker sin urbefolkning och dessutom fängslar den som diskuterar folkmordet. Än idag konfiskerar man vår mark, driver rättsfall mot kloster och förbjuder oss att lära ut vårt utrotningshotade arameiska språk.

Statsminister Stefan Löfven talade under valrörelsen om hur ett erkännande av Seyfo var självklart om han blev statsminister. De syrianska organisationerna i Sverige kommer att fortsätta att arbeta för att få tydliga svar av den svenska regeringen, vars energiminister Ibrahim Baylan (S) närvarade under avtäckningen av monumentet.

Baylan som har syrianska (arameiska) rötter talade om att regeringen fortsatt utreder ärendet och gav därför inget besked om huruvida regeringen kommer att agera för ett erkännande. Ett agerande som Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) uppmanade till i sitt tal:

”Mina vänner, vi är många som nu väntar på att regeringen ska verkställa riksdagens beslut precis på det sätt som vår statsminister har utlovat. Samtidigt är det viktigt att sätta press på Turkiet när det gäller ett erkännande och när det gäller att öppna arkiven för att bana vägen för en genuin försoningsprocess.

Turkiet måste också respektera och fullt ut uppfylla sina åtaganden vad gäller skyddet för den kristna kulturen och med ärligt uppsåt inventera det syrianska och armeniska kulturarv som lades i ruiner under det förra århundradet.

Att hålla minnet av Seyfo levande är ett sätt att hedra minnet av de människor som berövades livet för hundra år sedan, men det är också en påminnelse om syrianernas och de andra minoriteternas oerhörda lidande idag i Mellanöstern.”

Andra som närvarande vid avtäckningen var Serbiens ambassadör i Sverige Dr Dušan Crnogorčević, representanter från armeniska, syriska och libanesiska ambassaden, flera riksdagsledamöter, Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund, katolska kyrkans Ärkebiskop Anders Arborelius och olika organisationer och studieförbund, däribland Forum för levande historia.