Biggest Loser Simon dansar vidare i Let’s Dance

För 1,5 år sedan låg Simon Kachoa i tv-soffan och tittade på ”Let’s Dance”. Idag är han 85 kilo lättare och är själv med i Sveriges största underhållningsprogram.

– Första veckan var jag otroligt nervös. Även om jag vunnit Biggest Loser och fått starkare självförtroende skulle jag ut i en tävling med cirka två miljoner tittare. Att dansa har jag bara kunnat drömma om och att sedan göra det med en kvinna som aldrig skulle ha tittat på mig för ett år sedan är galet. Jag var otroligt nervös och rädd mitt i allt men samtidigt taggad, glad och spänd för ett äventyr jag sent skulle glömma. Det blev många tuffa träningstimmar och jag trodde aldrig att jag skulle utvecklas på det sättet som jag gjorde på första livesändningen. Min danspartner Elisabeth Novotny har 13 SM guld i bagaget och är otroligt duktig på att förmedla känsla, teknik och glädje i dansen. Det var helt enkelt en hård, men minnesvärd första vecka, berättar han för Bahro Suryoyo.

Även om denna typ av dans är något nytt för Simon har han förhoppningar om att nå långt i tävlingen.

– Jag tror och hoppas jag kan gå långt i tävlingen. Jag vet att jag är en underdog mot stora namn som Glenn Hysén., Patrik Sjöberg, Kenza och Lotta Engberg men jag tror att min saga kommer att fortsätta. Jag kommer att vara mig själv och göra mitt yttersta och använda mig av mitt starkaste vapen som är min vilja. Jag hoppas svenska folket älskar mig för den jag är, kan se en utveckling i min dans och vilja se mer av mig. Huvudmålet är inte att vinna. Målet är att ha så kul som möjligt och bevisa för mig själv att jag klarar av ännu en utmaning i mitt liv, säger Simon.

Simon berättar även om hur hans syrianska (arameiska) bakgrund påverkat hans syn på dansen.

– Jag är syrian och alla vet att vi syrianer tolkar musiken på ett av de underbaraste sätten. Det är glädje, humor och svett. Jag har musiken inom mig och takt är något jag alltid haft. Men det svåra är att hålla det vilda syrianska inom mig till tävlingsdans då man måste kontrollera alla rörelser, blickar och hållningar. Om jag håller mig kvar i tävlingen tror jag att min syrianska bakgrund kommer vara till stor nytta för min nästa dans som är samba. Vem vet, det kanske går att slänga in en eller två syrianska steg och kanske lite kathfothe [1]  från alla syrianska fester och bröllop man varit på genom åren, hälsar Simon med ett skratt.

Simon beskriver deltagandet i Let´s dance även som ett sätt att lära känna andra.

– Stämningen är underbar bland deltagarna. Det är sköna och jordnära människor. Man har alltid kul och alla är där för varandra. Vi har blivit som en familj och jag vill verkligen inte lämna detta gäng. Jag har fått vänner för livet. Ålder och intresse spelar ingen roll, alla umgås nästan med alla.

Det går rykten om att Simon skadade sin näsa med flit i tävlingen för att få sympatiröster. Något han själv tar med ro.

– Hahaha, jag var klantig och bröt min näsa. I efterhand när jag ser videon kan jag skratta åt det, men i det ögonblicket var jag livrädd. Det kändes som att mitt ansikte föll av men en bruten näsa stoppar inte mig. Jag har aldrig velat ha sympatiröster utan vill att man ska rösta på mig för den jag är och vad jag presterat. Det är något jag betonat hela tiden, avslutar han.

 

FAKTA
Namn
: Simon Kachoa, 24 år. Tävlar med Elisabeth Novotny, 29 år i Lets dance
Bakgrund: Vann tv-programmet Biggest Loser 2013 genom sin stora viktnedgång
Yrke: Personlig tränare
Bor: Västerås

Let´s Dance är svenskt underhållningsprogram. Kända svenskar kastar sig handlöst ut på dansgolvet tillsammans med några av landets bästa tävlingsdansare, och det gäller att imponera på den kritiska juryn. Sänds på TV4 fredagar 20.00.

Följ Simons deltagande i tävlingen här.
Läs mer om Simon på hans blogg här[1] Katfothe är den populära syrianska (arameiska) axeldansen.