I vad som en gång var ett av det syrianska (arameiska) folkets viktigaste och största kungadömen kan man än idag se spår efter de som en gång levt där. Palmyra som ses som ett av mänsklighetens största världsarv är nu under stort hot från att förstöras av IS.
Palmyra som ligger drygt 200 kilometer nordost om Syriens huvudstad Damaskus ska ha anlagts på 2000-talet före Kristus och var ett av de viktigaste kungadömena för dåtidens araméer, där de mest kända härskarna var Odaenathus och drottning Zenobia, en av världshistoriens mäktigaste kvinnor.
Den antika staden som redan skadats av inbördeskriget i Syrien är nu under stort hot och kan om IS tar kontroll över området komma att skövlas och jämnas med marken.
Syriska människorättsobservatoriet uppger att IS påbörjade en offensiv mot Tadmur nära Palmyra under torsdagen. Maamoun Abdulkarim som är landets generaldirektör över museum och antikviteter vädjar nu till världssamfundet om hjälp. Han uppmanar bland andra den USA-ledda koalitionen till att flygbomba området så att terroristerna inte når fram.
”Vi kan skydda statyerna och artefakterna, men inte templen och arkitekturen. IS kommer bara att förstöra det från utsidan”, sade Abdulkarim.
UNESCO som är Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur beskriver Palmyra som ett världsarv utav “utomordentligt universellt värde”. Organisationens generaldirektör Irina Bokova vädjar även hon om att alla parter ska göra allt i sin makt för att skydda Palmyra från att förstöras.
”Platsen har redan lidit av en fyraårig konflikt och även drabbats av plundring. Det är en oersättlig skatt för folket och världen”, sade Bokova om händelseutvecklingen.
Staden har framför allt ett mycket stort symboliskt värde för dagens syrianer (araméer) vars förfäder bodde i den anrika staden som beräknas ha haft upp till 200 000 invånare. Stora utgrävningar av staden har gjorts, men alla fortsatta arkeologiska arbeten kring staden har hindrats av det inbördeskrig som plågat landet sedan 2011.