Konstanz universitet arrangerar Från 21 till 23 november en konferens med Tysklands utrikesdepartement om Irak och Syrien. Deltar gör professorer, journalister och ledare från organisationer och kyrkor.
Deltagarna kommer att reflektera över ansvaret som det internationella samfundet bär då de bör anses kunna garantera säkerheten för det syrianska (arameiska) folket, som har gått ifrån att vara en stor majoritet till en liten och hotad minoritet i hemländerna.
Efter analyser av professorerna och andra lärda män och kvinnor samt lägesrapporter som ges av ledarna på plats, så kommer bakgrunden till de politiska och militära framgångarna som islamistiska grupper i Mellanöstern har haft att ses över. NISIBIN har bjudit in politiker, frivilligorganisationer och kyrkoledare från bland andra Syrisk-ortodoxa, kaldeiska och nestorianska kyrkorna. Med i panelen är även World Council of Arameans (WCA:s) president Johny Messo för att diskutera de perspektiv och möjligheter som finns för de syrianer (araméer) som bor kvar i sina hemländer.
I Irak och Syrien upplever syrianerna (araméerna) och dess arameiska språk en djup kris. Den redan katastrofala humanitära situationen försämras i snabb takt och massflykten fortsätter. Man ämnar därför enligt WCA att diskutera vad den tyska regeringen, media och samhället kan göra för att hjälpa.
Arrangörer är det högt ansedda forskningscentret för arameiska studier vid Institutionen för historia och sociologi vid Konstanz universitet (kallat NISIBIN) i samarbete med utrikesdepartementet i Tyskland.