Rysslands närvaro i Syrien skickar signaler till USA och EU

Sergej Lavrov och John Kerry, utrikesministrar för Ryssland och USA.

Ryssland har uppmanat USA att samarbeta med ryska trupper i Syrien för att förhindra ”oavsiktliga incidenter”. Detta då Ryssland stärker sin militära närvaro i det krigshärjade landet med kampen mot de militanta islamisterna som anledning.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade vid en presskonferens på fredagen att ”vi föredrar alltid att militära pratar med varandra på ett professionellt sätt”, eftersom sådana kontakter är ”viktiga för att undvika oönskade incidenter”. Utöver dessa starka uttalanden med blicken mot väst så genomför Ryssland marina övningar i östra Medelhavet.

Lavrov sade även att Ryssland har skickat utrustning för att hjälpa Bashar al-Assad bekämpa Islamiska staten (IS) och att det finns ryska militärer på plats i Syrien. Dessa trupper ska i första hand hjälpa serva utrustning och utbilda syriska soldater i hur man använder den.

Krisen i Syrien har dödat omkring 250.000 personer och drivit hälften av landets 23 miljoner människor från sina hem. Många av dessa har flytt till Europa vilket skapat en stor och omdebatterad flyktingkris. Syrien är ett av länderna i världen där det syrianska (arameiska) folket är urinvånare, och där de som kristna varit särskilt utsatta under de senaste åren.

Meningsskiljaktigheter över al-Assads framtid har gjort det omöjligt för Ryssland och västvärlden att vidta gemensamma åtgärder mot IS, trots att terroristerna som styr en tredjedel av Syrien och Iraks yta är en uttalad gemensam fiende.

Under veckan har däremot al-Assads supportrar uttalat sig om en positiv utveckling då man har sett en uppenbar förändring i ton från vissa europeiska stater. Storbritannien som är en av al-Assads starkaste motståndare i väst, sade denna vecka att de kan acceptera att han sitter kvar som president under en övergångsperiod om det hjälper att lösa konflikten.

Andra länder har dock gått ett steg längre. I Österrike talades det om att al-Assad måste involveras i kampen mot den islamiska staten och i Spanien säger regeringen att förhandlingar med honom är nödvändiga för att avsluta kriget. Mycket tros dock hänga på hur USA svarar den ryska regeringen i frågan.