Arameans Suryoye tog brons i VM‏

Nationslaget Arameans Suryoye som representerat syrianska (arameiska) folkgruppen slutade på en bronsplats i VM.

Idén att starta nationslaget Arameans Suryoye väcktes 2005 när Melke Alan fick höra talas om en fotbollsorganisation (N.F.-Board: Nouvelle Fédération-Board) för nationer och etniska minoriteter som inte var medlemmar i FIFA med säte i Belgien. De skulle arrangera ett första världsmästerskap (VIVA World Cup) i Occitanien 2006. Han tyckte att det var intressant och drömde om att starta ett sådant för sitt syrianska (arameiska) folk. När Melke Alan några år senare fick veta att 2008 års världsmästerskap skulle hållas i Gällivare i Sverige med samerna som värdar, kände han att det kunde vara ett gyllene tillfälle att starta ett syrianskt (arameiskt) nationslag.

– Bakgrunden till att nationslaget grundades har alltid varit att sätta syrianska (arameiska) nationen på kartan och sprida mer kunskap om folkets identitet, historia och kultur.

Tillsammans med några vänner med intresse för fotboll och engagemang inom syrianska (arameiska) organisationer bildades The Football Association Arameans Suryoye (FAAS) den 16 mars 2008. Inom tre månader gjordes alla förberedelser och man fick ihop ett lag av enbart syrianska (arameiska) spelare från Sverige. Laget deltog i Viva World Cup 2008 och lyckades över förväntan knipa silvermedaljen efter förlust i finalen mot Padania med 0-2.

Nationslagets generalsekreterare Aram El Khoury berättar för Bahro om både kortsiktiga och långsiktiga mål som FAAS vill uppnå.

– På kort sikt vill FAAS organisera, administrera och utveckla nationslaget på ett professionellt sätt och uppmuntra duktiga syrianska (arameiska) spelare från hela världen att vara stolta över att representera sin nation. Långsiktigt arbetar vi med att bygga upp ett konkurrenskraftigt och framgångsrikt nationslag som deltar i internationella tävlingar och gör fina prestationer, berättar Aram El Khoury.

För de syrianska (arameiska) fotbollsspelarna som är med i nationslaget är det en stolthet att representera ett lag som samlar spelare med samma etnicitet från många olika länder för att lyfta fram folkets namn genom fotbollen. Men Aram vill samtidigt poängtera att FAAS inte har som syfte att konkurrera med befintliga syrianska (arameiska) klubbar.

 

arameans-lagfoto

– Vi vill att Arameans Suryoye blir ett ”skyltfönster” för duktiga syrianska (arameiska) fotbollspelare världen över. Jag vill samtidigt klargöra att FAAS inte på något sätt avser att konkurrera med de lokala syrianska (arameiska) fotbollsklubbarna. Tvärtom vill vi skapa goda relationer och gott samarbete. Det är i slutändan klubbarna som kontrakterar spelarna och utvecklar dem medan FAAS ”lånar” spelarna under korta perioder. Vi är oerhört tacksamma till alla syrianska (arameiska) klubbar i Europa som visat generositet och välvilja mot oss och gett tillåtelse för deras spelare att delta i nationslaget.

I årets VM slutade började laget med att besegra Kurdistan med 2-1 och sedan Tamil Eelam med 2-0 i gruppspelet. I kvartsfinalen mötte laget Occitania FA där Arameans Suryoye till slut vann på straffar med 7-5. Till semifinalen kom laget med skador på flera spelare och motståndarna blev allt för svåra där Isle of Man vann med 1-4. I matchen om bronsplatsen mötte laget South Ossetia och vann istället med klara 4-1. Laget gjorde en klart godkänd insats i detta VM och många följde nationslaget via sociala medier. Arameans Suryoye har inför och under turneringens gång uppmärksammats mycket i media både i Sverige och internationellt i takt med att framgångarna fortsatt för laget. Något som Aram El Khoury ser väldigt positivt på.

– Allt fler får veta om att laget finns och samtidigt får vi möjlighet att berätta om vårt folks bakgrund i olika sammanhang. Det ökar kunskap och förståelse för vårt folks historia, avslutar Aram.