Bland Sveriges politiker och organisationer som var samlade under Almedalsveckan arbetade syrianska (arameiska) organisationer hårt för att informera, debattera och påverka. Ett av alla möten och samtal var med Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Det var under tisdagen som en av Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundets (SAUF:s) representanter fick möjligheten att tala med Sveriges statsminister som hade ett hektiskt schema under dagen. Samtalet handlade om Seyfo och det syrianska (arameiska) folkets kamp för överlevnad idag. Statsministern tog även emot en tygkasse med ett relevant tryck, innehållande broschyrer om Seyfo och andra trycksaker med temat.
Statsministern var inte det enda statsrådet eller riksdagsledamoten som man talade med under veckan, då ett flertal både besökte tältet och möttes upp på andra platser runt om i Almedalen. Utöver politiker på nationell nivå har enligt förbundet massor av lokalpolitiker visat stort intresse för den information som tillhandahållits om folkmordet 1915 och den ödesdigra kris som utspelar sig i Mellanöstern idag.
– Många politiker sade att vi lämnade ett stort avtryck och förklarade hur de ville ha en stark dialog med oss även efter Almedalsveckan. De allra flesta visade mycket stora sympatier och blev förvånade över hur allvarligt vi som folkgrupp blivit drabbade genom historien fram till idag. Det finns alldeles för lite kunskap i samhället om framför allt Seyfo, sade Rebecka Tanzi.
Trots att SAUF tillsammans med Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet (SAAF) ansåg att politikerna var de viktigaste att nå ut till så har man enligt Rebecka även knutit andra värdefulla kontakter.
– Vi har mött forskare, högt uppsatta tjänstemän inom myndigheter och kultursektorn, företrädare för andra organisationer som vi kan se ett tydligt samarbete med och framför allt massvis med privatpersoner som gått från att inte känna till ämnet alls till att ha funnit ett stort intresse för det. Inte en människa gick oberörd från vårt tält.
Under veckan hann de båda förbunden tillsammans med WCA även med att premiärvisa den nya dokumentären om Seyfo som väckte stort intresse.
– Eftersom att det är så mycket som händer samtidigt i Almedalen så krockade filmvisningen med andra seminarium. Det fanns däremot ett enormt intresse för att se dokumentären när vi berättade om den och många frågade om man kommer att kunna se den i efterhand på något vis. Detta gjorde oss än mer övertygade om att dokumentären kommer att göra succé när den svenska översättningen snart är klar.
När den intensiva veckan sammanfattas har de unga eldsjälarna visat en dokumentär och hela dagarna ständigt informerat om sakfrågorna från sitt tält och i området till fots. Det politiska påverkansarbetet som förbunden såg som sitt huvuduppdrag anser man sig ha lyckats stort med, där möten med allt ifrån kommunpolitiker till riksdagsledamöter och statsministern har hållit de upptagna. Vid frågan huruvida resan var värd all möda har Rebecka ett bestämt svar.
– För att vara ärlig så är vi trötta och väldigt slitna då det inte har varit ett enkelt arbete. Vi kom dock ner hit med inställningen att jobba in i det sista för att göra skillnad för vårt utrotningshotade folk så det råder inget tvivel om att vi skulle göra detta om och om igen. Så länge vi vet att det finns arbete att göra det bättre så kommer vi att utföra det så gott vi kan, avslutade Rebecka Tanzi.