Den 26 mars 2025 samlades den Heliga Universella Synoden i den Syrisk-Ortodoxa Kyrkan i Antiochia vid det patriarkaliska residenset i Atchaneh, Libanon. Synoden, som leddes av Hans Helighet Mor Ignatius Aphrem II, Patriark av Antiochia och hela Östern, ägde rum i anslutning till vigningen av den nye katolikos (Maphryono) av Indien, Hans Salighet Mor Baselius Joseph. Totalt deltog 61 metropoliter från hela den syrisk-ortodoxa världen i detta viktiga möte.
En Synod i Enhetens Tecken
Synoden inleddes med en bön och ett tal av patriarken, som betonade vikten av andlig enhet och gemenskap. Han påminde de församlade om Paulus ord till korinthierna: ”Var helt eniga i era ord och låt det inte finnas några splittringar bland er, utan var fullkomligt förenade i samma sinne och samma uppfattning” (1 Kor 1:10). Han uttryckte även sin djupa sorg över de två kidnappade ärkebiskoparna, Mor Gregorius Youhanna Ibrahim och Boulos Yazigi, som fortfarande är försvunna. Deras öde utgör en smärtsam påminnelse om de svåra tider kyrkan och dess troende genomlever.
Kyrkans Ställningstaganden
Synoden adresserade flera globala och regionala frågor av stor betydelse:
- Krig och konflikter i Mellanöstern: Biskoparna uttryckte sin oro över de fortsatta konflikterna i Syrien, Libanon, Irak, Jerusalem och det Heliga Landet. De betonade vikten av fred, dialog och tolerans samt att alla grupper i Syrien måste ha rätt till full och jämlik medborgarskap för att möjliggöra en hållbar politisk lösning.
- Libanons framtid: Valet av en ny president och en ny regering sågs som ett positivt steg mot stabilitet. Synoden uppmanade till fortsatt arbete för att lösa landets ekonomiska och sociala problem.
- Fred i det Heliga Landet: Kyrkans ledare bad för ett slut på våldet och hoppades på en rättvis och varaktig fred.
- Indiens mångfald: Synoden hyllade Indiens tradition av fredlig samexistens mellan olika religiösa och etniska grupper och uttryckte en önskan om att dessa värderingar ska bevaras.
- Knanaya-stiftets framtid: Kyrkan betonade sin starka koppling till Knanaya-stiftet och dess historiska band till Antiokia. Alla försök att bryta denna koppling fördömdes, och kyrkan ställde sig bakom de disciplinära åtgärder som Patriarken vidtagit, inklusive avstängningen av Mor Severios Kuriakose.
- 1700-årsjubileet av Första Konciliet i Nicaea: Synoden reflekterade över betydelsen av detta historiska koncilium och kyrkans roll i ekumeniska samtal idag.
- Migrationens utmaningar: Kyrkan uppmanade de troende i diasporan att bevara sin tro, kultur och traditioner trots de utmaningar de möter i sina nya hemländer.
- Kristendomens utmaningar i modern tid: Synoden bekräftade kyrkans fasta position mot ateism, moraliska avvikelser och ideologier som strider mot den kristna tron.
En Trofast Kyrka i Svåra Tider
Trots de utmaningar som kyrkan och dess troende möter uttryckte synoden en orubblig tillit till Guds löften: ”Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut” (Matt 28:20). Kyrkans ledare uppmanade sina troende att hålla fast vid sin tro, förbli hoppfulla och be för fred i världen.
Den Heliga Universella Synoden avslutades i en anda av enighet och hängivenhet till kyrkans mission att bevara den apostoliska tron och stödja sina troende, oavsett var de befinner sig i världen.
